Analyse
Psion: advieswijziging 7 jaar geleden - maandag 11 juli 2011

Een nieuwe winstwaarschuwing zaait twijfels over het vermogen van Psion om zich te vernieuwen. Een gevoelige stijging van de marges lijkt steeds verder weg.

Niet meer kopen. 
Houden.

 

Na een eerste waarschuwing voor de tweede helft van 2010 heeft het management zopas de vooruitzichten voor 2011 neerwaarts herzien. Zo zal het eerste semester met verlies afgesloten worden. Oorzaak, problemen met de bevoorrading, de stijging van het pond ten opzichte van de dollar en de kosten in verband met de lancering van de nieuwe pda (personal digital assistant) voor professionelen, EP10. Terwijl deze het tij moest doen keren in het tweede semester (zonder evenwel de verliezen van de eerste jaarhelft goed te maken) doet deze nieuwe waarschuwing twijfels rijzen rond het vermogen van de groep om een nieuwe start te nemen. We kunnen niet anders dan vaststellen dat de nieuwe strategische oriëntatie (kanaal indirecte verkoop uitbouwen, sneller nieuwe producten uitbrengen) niet volstaat om de beloofde marge van 10 % te halen.

 

Hoewel de groep over een sterke balans beschikt (geen schulden, goed gevulde kas) denken we niet dat ze het dividend op het niveau van 2010 (4 p.) kan houden. Rekening houdend met onze nieuwe winstraming - 3 p. per aandeel voor 2011 i.p.v. 4,60 p.– lijkt een dividend van 3 p. bruto ons realistischer. Voor 2012 rekenen we nu op 4 p. winst per aandeel(6 p. voordien).

 

Koers op het moment van de analyse : 72,00 pence

 

Psion is een belangrijk leverancier van zakcomputers voor professioneel gebruik. Het gaat om uitzonderlijk stevige toestellen die bedoeld zijn voor veeleisende industriële omgevingen zoals (lucht)havens, logistieke voorzieningen en opslagplaatsen. Heeft klanten in zeer uiteenlopende sectoren (auto, groothandel, energie, luchtvaart …).


Deel dit artikel