Analyse
Nordea: defensief profiel 6 jaar geleden - maandag 25 juli 2011

De Scandinavische groep bevestigt haar soliditeit en de voorzichtigheid waarvan ze in haar beleid blijk geeft. Een troef in de huidige omstandigheden.

Ondanks de koersdaling blijft het aandeel correct gewaardeerd. 
Houden.


Dankzij de spectaculaire verbetering van de kwaliteit van de toegestane leningen en de daling van de voorzieningen die daaruit voortvloeit, klokte de winst in het tweede kwartaal 30 % hoger af dan een jaar eerder. Ten opzichte van het eerste kwartaal lag hij echter 6 % lager als gevolg van de pro-blemen op de financiële markten. Dit winstniveau stelt Nordea in staat om zijn eigen vermogen te versterken en zich zo beter te beschermen tegen tegenslagen. Bovendien komt Nordea uit de recente (omstreden) stresstests die de soliditeit van de sector moeten meten, opnieuw als een van de betere Europese banken naar voor. De groep blijkt erg weinig bloot te staan aan de overheidsschulden van de perifere Europese landen en zou dus geen rechtstreekse gevolgen ondervinden van zware wanbetalingen. Aan de indirecte gevolgen zou ze evenwel niet kunnen ontsnappen, want elke zware wanbetaling zou de markten verstoren (terugval van de beurzen, toename van de volatiliteit …). We trekken onze raming van de winst per aandeel voor dit jaar op van 6,10 tot 6,20 SEK. Voor 2012 en 2013 blijven we op 7,00 en 7,40 SEK mikken.

 

Koers op het moment van de analyse : 68,50 SEK

 

De bank Nordea is ontstaan uit de fusie van Zweedse, Finse, Noorse en Deense banken; vooral actief als retailbank. De Zweedse overheid bezit 20 % van het kapitaal.

 

 


Deel dit artikel