Analyse
Mabuchi Motor: impact aardbeving blijft beperkt 6 jaar geleden - maandag 4 juli 2011

Op korte termijn kunnen de rampen die Japan in maart laatstleden troffen op de resultaten wegen, maar de langetermijnvooruitzichten komen niet in het gedrang.

Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

 

Zoals verwacht heeft de aardbeving de activiteit in het eerste kwartaal maar in beperkte mate beïnvloed. Terwijl het management vóór de ramp op een groei van 2 % rekende, bleek de omzet in het eerste kwartaal uiteindelijk met 2,4 % gekrompen te zijn. Dankzij een onverhoopt lage aanslagvoet nam de winst per aandeel zelfs iets toe (47 JPY in plaats van 46). Dit mooie resultaat kan niet verhinderen dat de beleggers zich zorgen maken over de gevolgen van de ramp voor de toekomst. De fabrieken van Mabuchi draaien weliswaar nog normaal en de groep haalt nog geen 10 % van haar omzet in Japan, maar doordat sommige klanten en vooral de autoconstructeurs, hun productie moeten terugschroeven omdat de levering van bepaalde in Japan gefabriceerde onderdelen stokt, heeft de aardbeving toch onrechtstreeks gevolgen voor de onderneming. Op korte termijn kunnen de resultaten er dus onder lijden, maar de vooruitzichten op lange termijn zijn niet in gevaar. Bovendien beschikt de groep over een zeer solide balans zodat het dividend volgens ons niet in het gedrang komt. We laten onze ramingen van de winst per aandeel voorlopig ongewijzigd op 150 JPY voor 2011 en 170 JPY voor 2012.

 

Koers op het moment van de analyse: 4 075 JPY

 

De Japanse groep Mabuchi is de grootste producent ter wereld van kleine elektrische motoren voor consumentenelektronica : cd-, dvd- en mp3-lezers, fototoestellen, printers … Levert vooral aan de automobielindustrie (meer dan 50 % van de omzet), met als voornaamste toepassingen raambediening, centrale vergrendeling, buitenspiegels.

 

Deel dit artikel