Analyse
Exxon Mobil: verandering van strategie op komst? 7 jaar geleden - maandag 11 juli 2011

In de oliesector worden de kaarten grondig geschud. Een nieuwe uitdaging voor Exxon Mobil dat tot nu toe de sector domineerde door zijn omvang.

Het aandeel blijft correct gewaardeerd. 
Houden.

 

Exxon Mobil heeft zopas nieuwe re-serves ontdekt ter hoogte van Mexico. Een marginale vondst, maar vermeldenswaard omdat de successen van de groep op exploratiegebied zo zeldzaam zijn. De strategie van de groep wijkt inderdaad af van die van haar concurrenten. Terwijl die massaal in onderzoek investeren, leeft Exxon op zijn reserves en keert een belangrijk deel van zijn winsten aan zijn aandeelhouders uit (dividenden en inkoop van eigen aandelen). De forse stijging van de olieprijs (die tot nu toe nietwinbare reserves economisch rendabel maakt) en het mondjesmaat investeren stelden de groep in staat om haar rol van melkkoe te blijven vervullen en hielden de koers hoog. Volgens ons is het huidige model van de groep (geconcentreerd op mature regio’s) evenwel niet langer leefbaar door het groeiende nationalisme in sommige landen en het dynamisme van nieuwe spelers zoals Petrobras of PetroChina. Bovendien heeft Exxon Mobil te weinig geïnvesteerd in nieuwe technologieën, waardoor de groep een achterstand heeft opgelopen t.o.v. de andere westerse olieproducenten.

 

Voorlopig handhaven we onze winstramingen op 7,30 USD per aandeel voor 2011 en 7,80 USD voor 2012.

 

Koers op het moment van de analyse : 82,42 USD

 

Exxon is de grootste privé-oliemaatschappij ter wereld; ze bestrijkt de volledige cyclus : exploratie en productie, raffinage, petrochemie en distributie.

 

Deel dit artikel