Analyse
Capgemini: te ambitieus 6 jaar geleden - maandag 4 juli 2011

De groep doet de jongste maanden de ene overname na de andere. Een groeistrategie die het herstel van de marges riskeert af te remmen.

Het aandeel is duur. 
Verkopen.

 

In de hoop haar achterstand op de Amerikaanse informaticareuzen Accenture, IBM (174,54 USD; houden) en HP goed te maken, volgt de Europese groep een dynamische groeistrategie, vooral door middel van overnames. De laatste in de rij is het Chinese Praxis Technology, een eerder kleine acquisitie. Gezien haar zijn sterke afhankelijkheid van de Europese markt (ongeveer 75 % van de omzet) moet de groep haar heil zoeken in exotischer oorden om haar groei-ambities waar te maken.
Intussen blijft de rentabiliteit verbeteren dankzij het feit dat Capgemini de afgelopen jaren massaal activiteiten naar lagelonenlanden zoals India heeft verhuisd. Zo hoopt de groep de bedrijfsmarge dit jaar op te krikken tot 7,2 à 7,7 %, tegen van 6,7 % in 2010. Op langere termijn mikt ze op een marge van meer dan 10 %, een niveau dat meer in overeenstemming is met dat van haar concurrenten. Volgens ons legt Capgemini daarmee de lat te hoog. De economische groei blijft immers kwetsbaar en de wedloop naar een grotere omvang riskeert op termijn ten koste te gaan van de rentabiliteit van de groep.
We ramen de winst per aandeel voor 2011 op 2,45 EUR en voor 2012 op 2,80 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 40,10 EUR

 

Franse groep, actief op het vlak van adviesverlening en uitbesteding van informaticadiensten. Met zowat 60 000 medewerkers is de groep qua omzet de Europese nummer één en de nummer vijf op wereldvlak.

 

Deel dit artikel