Analyse
Beursoperatoren: nieuwe fusies op til? 7 jaar geleden - vrijdag 8 juli 2011

Amper zes weken nadat Nasdaq OMX zijn bod op NYSE Euronext liet varen staakt ook London Stock Exchange zijn pogingen om de controle te verwerven over de Canadese beurs. En wat met de Spaanse beurs?

 

Fusie in de maak?
Nu de fusie tussen NYSE Euronext en Deutsche Börse een feit is, riskeren Nasdaq OMX en London Stock Exchange enigszins gemarginaliseerd te worden als ze alleen blijven. In de sector zijn kostenbesparingen dankzij schaalvoordelen immers essentieel om de rentabiliteit te verhogen. Het scenario van een toenadering tussen de twee groepen, van vergelijkbare omvang, wint dan ook aan geloofwaardighed, temeer omdat Nasdaq al eens een bod deed op de Britse operator in 2006. Op dit moment, al is er in de pers sprake van eerste contacten, is nog niets definitief.

 

Als Nasdaq OMX een bod doet op London Stock Exchange, zal ons oordeel daarover afhangen van de aard van de operatie (aandelen of cash), de omvang van de synergievoordelen en uiteraard de geboden prijs. Nasdaq OMX heeft al een hoge schuldenlast, wat de manoeuvreerruimte kan beperken. De enige bijna-zekerheid is dat de fusie groen licht zou krijgen van de controle-autoriteiten.

 

Wat heeft Nasdaq OMX erbij te winnen? Een sterkere positie op de Europese aandelenmarkten (het controleert al Noord-Europa), terreinwinst op de (groeiende) derivatenmarkt, en het feit grote internationale aandelen te kunnen verhandelen (aantrekkingskracht Britse markt; nieuwe aandeelhouders en grotere zichtbaarheid). O.i. zou zo'n operatie evenwel ten vroegste vanaf 2013 bijdragen aan de winst.

 

Rond 25 USD is het aandeel Nasdaq OMX niet ondergewaardeerd.
Houden.

 

 

Bolsas y Mercados Españoles
Ook de Spaanse operator moet zijn rentabiliteit vrijwaren en zal niet eeuwig geïsoleerd blijven. De goede cashgeneratie en gezonde balans maken hem tot een interessante overnameprooi. Na de fusie met Deutsche Börse lijkt NYSE Euronext een goede partner. Ook een bod van London Stock Exchange is mogelijk, maar lijkt minder waarschijnlijk.

 

Bolsas y Mercados Españoles lijdt onder de teruggekeerde risicoaversie. De operator biedt een dividendrendement van 8 % bruto.

Het aandeel is ondergewaardeerd. Kopen.

Deel dit artikel