Analyse
Bankaandelen: nieuwe daling op maandag 18/07 6 jaar geleden - dinsdag 19 juli 2011

De terugval van de bankaandelen van maandag verbaast ons niet, gezien de onrealistische manier waarop de stress tests zijn gevoerd.

 

Stress test

De stress tests, opgelegd aan de banksector, wilden aan de hand van simulaties weten of de banken het hoofd zouden kunnen bieden aan moeilijke economische en financiële omgevingsfactoren. In het geschetste scenario vertraagde de economie fors, was er een recessie, een hausse van de werkloosheid, een daling van de aandelenmarkten en een toename van het aantal wanbetalers…

 

Ontgoochelend

De oefening was één grote ontgoocheling omdat ze geen rekening hield met een kapitaal gegeven, namelijk de wanbetaling van een staat zoals Griekenland. Dit scenario is nochtans zeer waarschijnlijk geworden hoewel de politiek nog een aantal troeven in handen heeft.
Volgens de Europese regelgever zou de sector voor 2,5 miljard euro extra geld nodig hebben om zich te herkapitaliseren. Maar dit bedrag houdt geen rekening met een Griekse wanbetaling en de verliezen die banken hierdoor zouden lijden. Als men rekening zou houden met veel striktere en realistischere maatstaven (wanbetaling op staatspapier...), dan zou de nood aan kapitaal enkele tientallen miljarden euro bedragen.

 

Gevolgen

De zwakste banken hadden het maandag niet onder de markt. Van de banken die we opvolgen, was dit het geval voor Deutsche Bank, Barclays en Société Générale. Ook verschillende banken die we niet opvolgen, omdat we hun soliditeit in vraag stellen, kregen het hard te verduren op de beursvloer: Commerzbank, Royal Bank of Scotland en Lloyds Banking Group.
Sommige zouden een tekort aan eigen vermogen kunnen hebben bij een zware shock. Dit is volgens ons het geval bij Deutsche Bank en Société Générale. Indien het zo ver zou komen dan zal er niets anders opzitten dan hun aandeelhouders om geld te vragen. Dit zou ongetwijfeld wegen op de beurskoers.

 

Top

De Europese top in Brussel op donderdag 21 juli heeft drie belangrijke uitdagingen:
- het reddingsplan voor Griekenland in concrete vorm gieten
- preciseren hoeveel de banken moeten bijdragen aan het plan
- voorkomen dat de situatie in Italië en Spanje verder achteruitgaat


Ons advies

Biedt de terugval een aankoopgelegenheid?
De bankwaarden noteren vandaag tegen 0,8 keer hun eigen vermogen terwijl dit historisch rond gemiddeld 1,5 keer is. Maar dit betekent echter niet dat de sector goedkoop is want de winstvooruitzichten hebben een serieuze knauw gekregen. De zware koersdalingen zijn enigszins overdreven maar rekening houdend met de talloze onzekerheden, verkiezen we langs de zijlijn te blijven.

 

Lees ook onze commentaren betreffende Belgische banken

 

 

Deel dit artikel