Analyse
ArcelorMittal doet een bod op het Australische Macarthur Coal 7 jaar geleden - donderdag 14 juli 2011

De groep bevestigt daarmee haar betrachting om voor steenkool en ijzererts nog meer in haar eigen behoeften te voorzien.

Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

De grootste staalproducent ter wereld, ArcelorMittal, wil samen met Peabody Energy, de belangrijkste steenkoolproducent van de VS, het Australische Macarthur Coal binnenhalen, wereldleider inzake poederkool. Met deze overname bevestigt ArcelorMittal zijn strategie die erop gericht is zo veel mogelijk zelf in te staan voor zijn bevoorrading van steenkool en ijzererts, de twee grondstoffen die nodig zijn voor de productie van staal.

 

De overname lijkt ons vanuit strategisch oogpunt een schot in de roos (ArcelorMittal krijgt via een joint venture 60 % van Macarthur in handen), maar de geboden prijs (4,7 miljard Australische dollar of 3,5 miljard euro) lijkt ons vrij hoog. De overname moet nog wel goedgekeurd worden door de aandeelhouders van Macarthur en van de gebruikelijke autoriteiten (concurrentie …).

 

Koers op het moment van de analyse: 23,08 EUR

 

ArcelorMittal is de grootste staalproducent ter wereld (productiecapaciteit van meer dan 130 miljoen ton per jaar). De groep produceert zowel lange producten (o.m. voor de bouw) als staalplaten (autosector, huishoudtoestellen….).info

 

Deel dit artikel