Analyse
Sanofi is nog niet uit de zorgen 7 jaar geleden - woensdag 1 juni 2011

De groep heeft haar naam ingekort maar heeft er een kleurloos kwartaal opzitten en blijft op zoek naar "prestatieverhogende middelen".

Correct gewaardeerd aandeel. 
Houden.

 

Sanofi-Aventis heet voortaan Sanofi. De naamsverkorting moet de groep herkenbaarder maken in haar expansie (groeilanden), maar wijzigt niets aan de uitdagingen waarmee ze kampt. Het kwartaalresultaat vertoont zoals verwacht een daling, o.m. door het einde van de inkomsten uit producten rond influenza A, door de generische concurrentie en door de prijsdalingen in zowel Europa als de VS.

 

De omzet daalde met 5 % (excl. wisselkoers-effecten) en de winst per aandeel met 29 % (o.a. door lasten verbonden aan de stopzetting van het fusieproject met Merck in de dierengeneeskunde). Van de stergeneesmiddelen stijgt enkel de omzet van de insuline Lantus nog (+13 %). De verkoop van nieuwe producten zoals Multaq (hartritme-stoornissen) en Jevtana (kanker) blijft voorlopig symbolisch. Sanofi verwacht dan ook veel van Genzyme, het Amerikaanse biotechbedrijf waarvan het de overname recentelijk afrondde. Om van de overname een echt succes te maken, zal Genzyme zijn innoverend karakter moeten behouden, en dat is afhankelijk van zijn menselijk kapitaal. Sanofi tracht alvast om die mensen met bonussen te binden.

 

Daarnaast probeert Sanofi zich ook te versterken in producten voor het grote publiek, een minder rendabele maar wel standvastige activiteit.

 

We mikken nog altijd op een winst per aandeel van 3,65 EUR voor 2011 en van 4,25 EUR voor 2012.

 

Koers op het moment van de analyse : 54,48 EUR

 

Het Franse Sanofi bezit een ruime portefeuille geneesmiddelen op voorschrift, generieken en voorschriftvrije geneesmiddelen, producten voor dieren en vaccins. De groep heeft het biotechbedrijf Genzyme overgnomen dat gespecialiseerd is in zeldzame ziekten.


Deel dit artikel