Analyse
Qiagen: verdwijnt uit onze selectie 7 jaar geleden - dinsdag 28 juni 2011

Hoewel de koers al heel wat heeft ingeleverd, blijft het aandeel duur.

Rekening houdend met de vooruitzichten en gezien het gevaar voor te dure overnames, zien wij dat niet direct veranderen. We zullen het aandeel niet langer opvolgen.
VERKOPEN.

 

In zijn zoektocht naar nieuwe groeipolen heeft Qiagen onlangs de overname van de Franse producent van moleculaire diagnosetests Ipsogen aangekondigd. Net zoals de vorige acquisities is deze operatie strategisch zeker verantwoord: Qiagen verruimt zijn aanbod kankertests (Ipsogen is gespecialiseerd in tests om diverse vormen van leukemie op te sporen), terwijl Ipsogen kan gebruikmaken van het verkoopsnet van Qiagen. Ondanks deze evidente schaalvoordelen lijkt een prijs van 101 miljoen dollar (70 miljoen euro) ons niet direct een koopje. Na Cellestis is dit de tweede operatie die onze vrees voor te dure overnames versterkt. Dit gezegd zijnde, weegt de overname van Ipsogen (11,8 miljoen omzet in 2010) niet zwaar voor Qiagen (1 miljard dollar omzet).

 

Ondanks dit risico op te dure overnames blijft Qiagen een prima onderneming die kan bogen op een solide balans en die kan uitpakken met een nettomarge van meer dan 15 %.

 

De vooruitzichten inzake winstgroei (gemiddeld 10 % per jaar de komende vier jaar) volstaan volgens ons echter niet om de hoge beurskoers te rechtvaardigen.

 

Koers op het moment van de analyse: 13,52 EUR

 

Het Duits bedrijf Qiagen produceert instrumenten voor het prepareren van monsters met het oog op genetisch onderzoek. De groep verkoopt haar producten (kits en geautomatiseerde oplossingen) aan farmaceutische en biotechnologische laboratoria en aan universitaire onderzoekscentra en is ook actief op de markt van moleculaire diagnose.

 

Deel dit artikel