Analyse
Moet u Chinese aandelen wantrouwen? 6 jaar geleden - donderdag 23 juni 2011

Argwaan heerst na enkele boekhoudkundige schandalen ten aanzien van de resultatenrekeningen van Chinese bedrijven.

Tussen maart en mei van dit jaar zagen 130 van de 170 aan de Nasdaq genoteerde Chinese bedrijven de koers van hun aandeel zakken. 46 daarvan verloren meer dan 30 %. Zelfde beeld op de beurs van New York: 52 van de 77 Chinese noteringen daalden, waarvan 12 met meer dan 30 %. Oorzaak, de argwaan na enkele boekhoudkundige schandalen ten aanzien van de resultatenrekeningen van Chinese bedrijven. De laatste zes maanden werden meer dan 25 ondernemingen uit het Hemelse Rijk verdacht van fraude en het afgelopen jaar werden 21 Chinese aandelen geschorst en 5 geschrapt.

 

De meeste gevallen van bewezen fraude betrof Chinese bedrijven die hun intrede op de beurs maakten via een zogenaamde omgekeerde fusie, een procedure waarbij een buitenlandse onderneming een aan de Amerikaanse beurs genoteerd bedrijf opslorpt, een veel lichtere en minder transparante procedure dan een traditionele beursintroductie. De meeste van de Chinese bedrijven die op die manier op de beurs geraakten (meer dan 150 sinds 2007) zijn klein en noteren aan de minst gereguleerde Amerikaanse beurzen zoals de Pink Sheets, de OTC Bulletin Board of de Nyse AMEX. U laat die beurzen best links liggen. De Amerikaanse beurswaakhond, de SEC, geeft toe dat het toezicht op dit soort operaties te laks was en belooft in de toekomst strenger te zullen controleren. Dat wil echter niet zeggen dat een klassieke IPO absolute veiligheid en transparantie garandeert. Denk maar aan Enron of Worldcom of recent nog het Chinese Longtop Financial. Daarnaast zijn ook de auditoren die de rekeningen van de Chinese ondernemingen controleerden (dikwijls lokale filialen) gedeeltelijk aansprakelijk voor de schandalen. Ook zij zullen hun controles moeten verscherpen.

 

Moet u nu alle Chinese aandelen mijden? Volgens ons niet, maar u moet wel zorgvuldig te werk gaan. Chinese bedrijven scoren qua corporate governance dikwijls veel lager dan Europese en Amerikaanse, wat een belangrijk risico inhoudt. Wie dat aankan, raden we momenteel twee Chinese aandelen aan, China Medical Technologies en JinkoSolar. Profiteer van de volgens ons overdreven lage koers om te kopen.

Deel dit artikel