Analyse
Kopermijnen 6 jaar geleden - woensdag 15 juni 2011

Om gouden zaakjes te doen?

Opportuniteit

De correctie van mei biedt aantrekkelijke beleggingsopportuniteiten voor wie een hoger risico niet schuwt. Onze voorkeur gaat daarbij vooral uit naar bedrijven die actief zijn op de kopermarkt. De vraag naar dit metaal bereikte in 2010 een nieuw record en het aanbod is maar in heel beperkte mate "rekbaar" (het in productie brengen van een nieuwe mijn vergt minstens 5 jaar). Naarmate de groeilanden hun infrastructuur voort opwaarderen, lijkt de vraag naar koper alleen maar te zullen stijgen.

 

Correcte waarderingen

De sneller dan verwachte uittocht uit de crisis en de spectaculaire stijging van de koperprijs (en ook van nikkel, aluminium en goud) hebben de mijngroepen geholpen om hun balansen op te poetsen (soms hoge schuldenlasten) en zelfs een liquiditeitenbuffer aan te leggen om mijnen of concurrerende bedrijven op te kopen. De goede financiële situatie van de mijngroepen en hun groeivooruitzichten zitten verrekend in de huidige beurskoersen.

 

Globaal genomen is de sector correct gewaardeerd, naar het voorbeeld van sectorreuzen zoals Rio Tinto, BHP Billiton en Anglo American. Door de koersdalingen sinds begin dit jaar, zijn er evenwel een aantal bedrijven te vinden die ons koopwaardig lijken voor beleggers die het risico niet schuwen. Dat is onder meer het geval voor Aditya Birla Minerals Ltd en Amerigo Resources.

 

In onze enquête leest u waar u ze goedkoop kunt kopen.

 

Deel dit artikel