Analyse
Bank of America: weinig hoop voor het dividend 7 jaar geleden - dinsdag 21 juni 2011

De koers bereikte zijn laagste punt van de voorbije 12 maand.

Rekening houdend met de wegsmeltende hoop op een dividendstijging is het aandeel niet goedkoop.
Correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

De voorbije 12 maand verloor het aandeel 32 %, terwijl de Amerikaanse beurs (S&P 500) over dezelfde periode 13,9 % klom. In het eerste kwartaal boekte de bank 16 % minder inkomsten t.o.v. een jaar eerder. En gezien de vertraging van de economie en de vastgoedcrisis in de VS is er niet meteen beterschap in zicht. Het winstniveau zal bepaald worden door de mate waarin de bank de komende kwartalen in staat is om haar voorzieningen voor niet terugbetaalde kredieten nog verder af te bouwen. Het zou trouwens kunnen dat de groep nieuwe kosten zal moeten boeken door klachten i.v.m. laagwaardige kredieten die ze verkocht heeft vóór de crisis.

 

De activiteiten als investeringsbank en vermogensbeheerder dreigen te zullen lijden onder de opnieuw gestegen beursvolatiliteit en risicoaversie. Dat laat meer weinig hoop over op een substantiële stijging van het dividend, temeer omdat ook de Amerikaanse toezichthouder op de banksector voorstander lijkt van een hogere solvabiliteitsgraad (core tier 1 van minimum 9,5 %). Voor 2011 mikken we op een winst per aandeel van 0,80 USD, voor 2012 op 1,20 USD.

 

Koers op het moment van de analyse: 10,70 USD

 

Bank of America is een internationale bankreus met sterk gediversifieerde activiteiten: depositobank (12 % v.d. netto inkomsten), vastgoedkredieten (10,4 %), vermogensbeheer (13,8%), kredietkaarten (22,1 %), zakenbank (25,5 %), overige activiteiten (16,2 %). Momenteel werkt de bank aan een programma om haar risicoprofiel terug te schroeven.

 

Deel dit artikel