Analyse
Astrazeneca : verkoopt divisie tandimplantaten 7 jaar geleden - donderdag 30 juni 2011

AstraZeneca gaat nog enkel geneesmiddelen met voorschrift produceren, terwijl zijn concurrenten juist andere activiteiten ontwikkelen? Een goede gok?

Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

AstraZeneca heeft zijn Zweedse dochter AstraTech die gespecialiseerd is in tandimplantaten en katheters, tegen een volgens ons correcte prijs verkocht. Het zoveelste bewijs dat de Britse farmagroep zich in tegenstelling tot haar concurrenten, uitsluitend op geneesmiddelen met voorschrift wil toeleggen. AstraZeneca haalt hier overigens al nagenoeg zijn volledige winst uit, aangezien AstraTech in 2010 maar voor 1,6 % van de omzet van de groep instond. De verkoop komt echter op een moeilijk moment. AstraZeneca moet immers het verlies van een groot aantal octrooien verwerken – is van de grote geneesmiddelenproducenten een van de zwaarst getroffenen – en heeft in zijn pijplijn niet direct voldoende beloftevolle producten zitten om de fakkel over te nemen. Anders gezegd, de groep is niet goed gewapend om zich terug te plooien op verplicht voorgeschreven medicamenten. Het kán natuurlijk lukken, maar de weg zal in elk geval lang zijn. Ondertussen kan de aandeelhouder zich troosten met een mooi dividendrendement (5 à 6 % bruto) en met de inkoop van eigen aandelen (6 % van de beurskapitalisatie). Gezien de geringe impact van de verkoop van AstraTech laten we onze winstramingen ongewijzigd op 406 p. per aandeel voor 2011 en 353 p. voor 2012.

 

Koers op het moment van de analyse: 3091,5 pence

 

AstraZeneca is een Brits farmaceuticabedrijf,met een dominante positie op het gebied van maag- en darmen, kanker, hart- en bloedvaten, het centrale zenuwstelsel en de luchtwegen.

 

Deel dit artikel