Analyse
Amerigo resources: klein maar efficiƫnt 6 jaar geleden - woensdag 15 juni 2011

Dankzij sterke operationele resultaten kon Amerigo zijn schuldenlast tot nul herleiden en tegelijk een hoog dividend blijven uitkeren.

Tegen de huidige koers is het aandeel goedkoop
en biedt het mooie groeivooruitzichten.

 

Amerigo Resources is een Canadese groep die oorspronkelijk gespecialiseerd was in de extractie van koper en molybdeen (transitiemetaal, subproduct van koper) in Chili. Sinds 2003 spitst het bedrijf zich toe op de verwerking van koperresidu's (minder geconcentreerd koper, activiteit die rendabel is geworden door hausse koperprijs) en op recyclage (via dochterbedrijf MVC). In deze sector van reuzen, met Rio Tinto en zijn beurskapitalisatie van 50 miljard USD als opperreus, is Amerigo met zijn beurswaarde van nog geen 200 miljoen USD veeleer een dwerg.

 

Chili is de grootste koperproducent ter wereld (enorme reserves) maar het eigendomsrecht op de bodemrijkdommen behoort toe aan staatsbedrijf Codelco. Bij gebrek aan gekwalificeerd personeel of aan infrastructuur, mag de exploitatie van de koperresidu's in functie van vraag en aanbod worden toevertrouwd aan een beperkt aantal andere bedrijven, waaronder Amerigo Resources. Zowel Codelco als Amerigo kregen een 30-jarige exploitatievergunning van de regering (die nog een tiental jaar geldig is). De productievolumes zijn dus beperkt – en kunnen worden teruggeschroefd zoals ten tijde van de aardbeving in 2010 – maar de groep spint wel garen bij de stijgende trend van de koperprijs, want de geproduceerde hoeveelheden worden betaald tegen marktprijzen. Amerigo blijft ook massaal investeren (+13 % in 2011) in zijn verwerkingscapaciteit, waardoor het zijn aanbod kan verhogen zonder de toelatingen van de overheid af te wachten voor de opening van nieuwe mijnen. De verwerking van de residu's maakt het ook mogelijk de mijnen in hun totaliteit beter te valoriseren. Dankzij zijn sterke operationele resultaten kon Ameri-o zijn schuldenlast tot nul herleiden en tegelijk een hoog dividend blijven uitkeren (rendement van ruim 5 % bruto).

 

Voor 2011 en 2012 mikken we op een winst per aandeel van resp. 0,146 en 0,195 CAD.

 

Koers op het moment van de analyse : 0,99 CAD
Code ISIN : CA03074G1090.

 

Deel dit artikel