Analyse
Aditya birla minerals ltd: afhankelijk maar wel rendabel 6 jaar geleden - woensdag 15 juni 2011

De huidige koers onderwaardeert de kwaliteiten van de groep: een stevige balans, de capaciteit om schokken op te vangen en een dynamische exportmarkt. De afhankelijkheid van één grote klant en de bescheiden omvang van de groep motiveren wel een risicograad 4.

Wie het risico aandurft,
mag dit goedkope aandeel kopen.

 

Aditya Birla Minerals is een Australische groep die actief is in koperextractie. De groep ontgint 67.000 ton per jaar (0,4 % van de wereldproductie), veel minder dus dan het Chileense Codelco (1,6 miljoen ton) of het Brits-Australische Rio Tinto (680.000 ton). Het grootste deel van de productie gaat naar India, een erg dynamische markt. De grootste klant van de groep (en tevens meerderheidsaandeelhouder met 51 %) is het Indiase Hindalco, gespecialiseerd in aluminium en koperraffinage.

 

De afhankelijkheid van één grote klant is niet zonder risico's, maar beide groepen hebben wel een solide relatie die gebaseerd is op langetermijnbevoorradingscontracten waarvan de prijzen op voorhand worden vastgelegd, waardoor Aditya zich tot op grote hoogte verzekerd weet van de afname van zijn productie. De groep profiteert daardoor pas met vertraging en ook niet volledig van stijgingen van de koperprijs, maar is anderzijds ook beter beschut tegen koersdalingen. De productiekosten van Aditya zijn erg laag (30 % lager dan bijv. Codelco), waardoor het beter zijn rentabiliteit kan handhaven als de prijzen dalen. Dankzij de koperhausse van de voorbije jaren kon het bedrijf zijn schuldenlast fors verlagen. Dankzij die herwonnen financiële gezondheid is de groep nu in staat om zijn mijnen verder te ontwikkelen en om een dividend uit te keren aan de aandeelhouders (brutorendement van 5 %).

 

We verwachten dat het dividend gestaag zal blijven groeien en mikken voor 2011 en 2012 op een winst per aandeel van resp. 0,202 en 0,213 AUD.

 

Koers op het moment van de analyse : 1,675 AUD
Code ISIN : AU000000ABY1

 

Deel dit artikel