Analyse
Zal Omega Pharma zijn generische activiteiten moeten stopzetten? 7 jaar geleden - donderdag 5 mei 2011

De kans bestaat dat er in 2014 een einde komt aan de overeenkomst die Omega Pharma in 1999 aangaande de verdeling van generische geneesmiddelen in BelgiĆ« sloot met Eurogenerics, dochter dan de Duitse producent van generieken Stada Arzneimittel.

Na de recente koersdaling is het aandeel nog altijd correct gewaardeerd.
HOUDEN

 

In 1999 bestond er in België nauwelijks een markt voor generische geneesmiddelen en Stada had een speler nodig die goede contacten had bij de apothekers. Want uiteindelijk zijn zij het die de macht hebben om de klant ervan te overtuigen een generiek te kopen in plaats van het merkproduct. Daarom sloot Stada via zijn dochter Eurogenerics een contract met Omega Pharma voor de verdeling van generieken in België.

 

Vandaag is de Belgische generiekenmarkt veel verder ontwikkeld – 15 % van de in ons land verkochte geneesmiddelen zijn generieken – en bovendien bestaat de kans dat er nieuwe maatregelen uitgevaardigd worden om de artsen te verplichten generieken voor te schrijven. In 2011 zullen generische geneesmiddelen ongeveer 20 % van de omzet van Omega Pharma uitmaken en 12 % van de bedrijfswinst. Het is niet uitgesloten dat Stada zal proberen om de winst die het nu moet delen met Omega Pharma volledig terug te halen. In 2014 kunnen de Duitsers het akkoord uit 1999 beëindigen.

 

Rekening houdend met de verwachte groei van de generiekenmarkt zou de niet-verlenging van het contract de intrinsieke waarde van Omega Pharma met ten minste 5 EUR doen dalen.

 

Maar de beurskoers die de laatste dagen flinke klappen kreeg, houdt er voldoende rekening mee.

 

Koers op het moment van de analyse: 32,04 EUR

 

Omega Pharma is een Belgisch bedrijf dat in meer dan 35 landen voorschriftvrije producten (otc – over the counter) levert aan apotheken. De groep realiseert 87 % van haar omzet in Europa. De strategie berust op vijf pijlers: Derma, Luchtwegen, Parasieten, Klassiekers (zwangerschaptests, voedingsupplementen …) en Multilokale merken. Ze verdeelt ook generische geneesmiddelen in België (20 % van de omzet).

 

Deel dit artikel