Analyse
Telenet: groeimotor begint te sputteren 7 jaar geleden - woensdag 4 mei 2011

Het eerste kwartaal was geen hoogvlieger en voor heel het jaar stelt Telenet zijn vooruitzichten iets bij.

Ondanks het gulle aandeelhouders-beleid zijn we niet enthousiast voor de toekomst openstelling kabel, bitse concurrentie, marktverzadiging, schulden). Correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

Hoewel de omzet (+4,6%) en de bedrijfswinst (+2,6%) in het eerste kwartaal nog altijd in de lift zaten (t.o.v. 1ste kwartaal 2010), was de aanwas van nieuwe klanten lager dan normaal in deze periode. Voor digitale tv ging het zelfs om de laagste groei sinds de zomer van 2008. Ook mobiele telefonie, de nieuwste telg in het aanbod, scoorde bijzonder zwak. De lagere gezinsconsumptie en de concurrentie laten zich duidelijk voelen. De omzet per klantrelatie nam wel nog lichtjes toe. Dat de winst meer dan verdrievoudigde (tot 0,38 EUR p.a.) was bijna volledig te danken aan winsten op renteindekkingsinstrumenten (in eerste kwartaal 2010 waren er verliezen). De groep rekent nu voor het volledige jaar op een lichtjes hogere EBITDA-marge maar verlaagt de omzetgroeiprognose van ± 6 naar ± 5,5% (wijziging boekhoudregels). Wij verhogen onze winstprognose voor 2011 van 1,05 naar 1,09 EUR per aandeel maar verlagen die voor 2012 van 1,21 naar 1,08 EUR.

Volgens sommige bronnen zou Telenet in de running zijn voor een volwaardige GSM-licentie (nu in partnerschap met Mobistar). Op de algemene vergadering werd ook de kapitaalvermindering goedgekeurd: de uitkering (4,5 EUR netto p.a.) zal uiterlijk begin augustus plaatsvinden.

 

Koers op het moment van de analyse: 31,94 EUR

 

Telenet biedt voor particulieren in Vlaanderen en in een deel van Brussel als belangrijkste concurrent van Belgacom kabeltelevisie, interactieve digitale televisie, breedbandinternet, en (mobiele) telefoniediensten aan. Voorts kunnen ook bedrijven in heel België en Luxemburg gebruik maken van een aantal communicatiediensten van Telenet.

 

 

Deel dit artikel