Analyse
Omega Pharma: geruchten over beursexit 7 jaar geleden - vrijdag 27 mei 2011

Volgens geruchten zou de groep overwegen om de beurs te verlaten.

Is er iets van aan of gaat het om een georchestreerde vlucht? Het zou in elk geval de interesse wekken van grote namen uit de sector die azen op otc-leveranciers. Maar dat is pure speculatie van onzentwege.
Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

De kans bestaat dat Omega Pharma (OP) uit de beurs stapt. De groep zou in onderhandeling zijn met het Belgisch-Nederlandse fonds Waterland over de overname van het kapitaal in handen van de kleine aandeelhouders (directeur M. Coucke zou 30,01 % van de aandelen behouden). Waterland en Coucke zijn oude bekenden: ze zijn beide aandeelhouder van Enfinity (zonne-energie) en Waterland is het fonds dat de 24 %-participatie in Arseus overnam die OP nog bezat.

 

Als Waterland de controle over OP verwerft, moet er een bod op alle aandelen volgen. Vraag is tegen welke prijs. Voor het ogenblik wordt er in deze sector 2 à 3 keer de omzet van het doelwit betaald. Welnu, de huidige beurswaarde van OP is zo goed als gelijk aan de omzet (zelfs als men geen rekening houdt met de generieken die de groep in 2014 mogelijk kwijtraakt). We denken niet dat Waterland twee keer de omzet zal betalen. Want in tegenstelling tot een farmabedrijf heeft een fonds niets aan schaalvoordelen.

 

Hoe dan ook, de motieven voor een beursexit zijn niet duidelijk.

 

En OP zegt alleen dat er gepraat wordt … 

Koers op het moment van de analyse: 36,465 EUR

 

Omega Pharma is een Belgisch bedrijf dat in meer dan 35 landen voorschriftvrije producten (OTC – over the counter) levert aan apotheken. De groep realiseert 87 % van haar omzet in Europa. De strategie berust op vijf pijlers: Derma, Luchtwegen, Parasieten, Klassiekers (zwangerschaptests, voedingsupplementen … ) en Multilokale producten. Ze verdeelt ook generische geneesmiddelen in België (20 % van de omzet).

 

Deel dit artikel