Analyse
Keyware Technology: laat u niet verleiden 7 jaar geleden - dinsdag 24 mei 2011

Er zijn overnamegeruchten opgedoken rond dit kleine Belgische bedrijf. Speculeren?

Er zijn overnamegeruchten opgedoken rond Keyware Technology, een kleine Belgische bedrijf dat in 2010 voor het eerste sinds zijn oprichting in 1996 winst maakte. We raden u aan om dit overgewaardeerde, weinig liquide en erg riskante aandeel links te laten liggen.

 

Weinig glorieus verleden

Keyware Technology, in België de nummer drie voor betaalterminals en transactieverwerking, na Banksys en het Nederlandse CCV, is er nooit in geslaagd een deftige plaats te veroveren en heeft sinds zijn oprichting de verliezen opgestapeld. Het aandeel werd in 2000 tegen 374 EUR (aangepaste koers na twee reverse splits) op de beurs van Brussel geïntroduceerd en noteert nu tegen … 1,44 EUR. Het bedrijf overleefde enkel op een rits kapitaalverhogingen.

 

In 2010 eindelijk uit het rood

Vorig jaar kon Keyware met de eerste (bescheiden) positieve resultaten van zijn bestaan uitpakken: 0,03 EUR winst per aandeel. De groep is winstgevend geworden dankzij het partnerschap dat ze in 2009 met een Nederlands bedrijf sloot. Het pakket betaaldiensten dat ze haar klanten nu aanbiedt, is veel aantrekkelijker geworden. De directie wil ook dit jaar uit de rode cijfers blijven. En de jagers beginnen prooi te ruiken … De algemeen directeur had het enkele maanden geleden over de belangstelling van buitenlandse groepen, waarbij de naam van de Franse producent en verdeler van betaalterminals Ingenico viel. In de loop van het 3de kwartaal hopen we meer te vernemen.

 

Niet speculeren

We geven u de goede raad om niet te speculeren. De risico’s staan volgens ons helemaal niet in verhouding tot de mogelijke winst. De geruchten over een overname zitten immers al in de koers en het aandeel is volgens ons overgewaardeerd (een overnamebod onder de koers is niet uitgesloten). En als de groep haar tocht alleen voortzet, zal ze het moeilijk hebben om aandeelhouderswaarde te creëren. Ze is praktisch alleen in België actief waar elektronische betalingen goed ingeburgerd zijn en waar ze moeilijk kan optornen tegen gigant Banksys. We achten de directie niet in staat om de situatie recht te trekken.

 

Deel dit artikel