Analyse
Groeibeurzen: ja, maar met mate 7 jaar geleden - woensdag 4 mei 2011

Waarom zou een belegger zijn tijd nog verdoen op de westerse beurzen terwijl de groeilanden de komende jaren meer dan waarschijnlijk de hoofdmotor van de wereldeconomie zullen zijn?

Inderdaad, in de ontwikkelde landen riskeren de vergrijzing en de noodzaak om de overheids- en andere schulden terug te dringen de economische activiteit af te remmen, terwijl de productiviteit in de nieuwe economieën zal toenemen dankzij hun jonge en dynamische bevolking en het betere economische beleid dat ze sinds de crisis in 97-98 voeren. En toch blijven we ervan overtuigd dat u beter geen te groot deel van uw vermogen in de groeilanden belegt.

 

Aandeelhouders hebben alleen maar baat bij economische groei als die voortspruit uit projecten die gefinancierd worden met de winsten van de onderneming. Welnu, in de groeilanden wordt een groot deel van de activiteit gecreëerd via kapitaalverhogingen of via nieuwe ondernemingen. Daar hebben de bestaande aandeelhouders niet veel aan. Zo zal een economische groei van 10 % per jaar, hen slechts 2 à 3 % winst opleveren. Daarmee zijn we ver van de fabelachtige opbrengsten die met groeilanden geassocieerd worden.
Hoe komt het dan dat die ‘nieuwe’ beurzen hun oudere zusjes de laatste 10 jaar met 13,4 % per jaar (in euro) overtroefden? Wel, die beurzen waren gewoon goedkoop en de rally van de laatste jaren was een inhaalbeweging die stilaan voltooid is. De laatste maanden gaat het er trouwens wat rustiger aan toe. De inflatie neemt hand over hand toe in de groeilanden, en dat vooruitzicht verontrust de beleggers.

 

Laten we ook niet vergeten dat de kwaliteit van de mechanismen die de minderheidsaandeelhouders (u dus) beschermen in de groeilanden dikwijls minder goed is dan in de westerse landen. Hoe dan ook, de jonge beurzen verdienen een plaatsje in elke goed gespreide portefeuille. Zo reserveren wij in onze neutrale portefeuille op 10 jaar 15 % voor Chinese en Indiase aandelen.

 

Raadpleeg onze portefeuillestrategie

 

Deel dit artikel