Analyse
Flash crash: krachtige en onverwachte daling 7 jaar geleden - donderdag 26 mei 2011

Enkele weken terug donderde de olieprijs op enkele uren tijd met meer dan 10 % lager. Een normale terugval na de forse opmars van de voorbije maanden volgens sommigen, een zware terugval aangedreven door computergestuurde, automatische handel volgens anderen.

Hoewel de twee een rol hebben gespeeld, kunnen we er moeilijk omheen dat computerhandel de daling heeft uitvergroot.

 

Sneeuwbaleffect

Herinnert u zich nog de spectaculaire terugval van de aandelenkoersen op de beurs van New York ongeveer een jaar geleden? Op 6 mei 2010 verloor de Dow Jones op 20 minuten tijd meer dan 1 000 punten of een kleine 10 %. Als reden van deze snelle en krachtige crash, die de term flash crash kreeg opgekleefd, werd de automatische computerhandel met de vinger gewezen. Verkooporders brachten een sneeuwbaleffect op gang. Computerprogramma’s kregen automatisch, zonder menselijke tussenkomst, de opdracht om verkooporders in de markt te plaatsen waardoor de koers terugviel. Deze terugval zorgde op haar beurt opnieuw voor een stroom verkooporders die de koersen nog lager duwden en zo ging het in ijltempo verder. De marktautoriteiten hadden toen gezworen alles in het werk te stellen om een herhaling hiervan onmogelijk te maken.

 

Computers

Inderdaad, sindsdien hebben de aandelenmarkten geen dergelijke plotse crash meer meegemaakt. Op het einde van de eerste week van mei kwam daar echter verandering in toen de grondstoffenmarkten een zeer krachtige inzinking kenden. Zo viel de olieprijs op een half uurtje tijd terug van meer dan 110 USD per vat tot onder de 100 USD. Op nauwelijks enkele minuten ontstond een ware verkooppaniek. Opnieuw werden computers met de vinger gewezen voor de vrije val.

 

Computers reageren immers zeer rationeel op gebeurtenissen en voeren uit waarvoor ze zijn geprogrammeerd. Zo treden bepaalde automatische verkoopverrichtingen in werking als een koers onder een bepaald niveau valt. Doordat de koers plots zeer sterk terugvalt, doen een hele resem computers op ongeveer hetzelfde ogenblik éénzelfde handeling waardoor de onderliggende beweging wordt uitvergroot. Aangezien de liquiditeit op de grondstoffenmarkten veel kleiner is dan op de aandelenmarkten, zijn minder verkooporders nodig om een verkooplawine in gang te zetten en voor een vrije val te zorgen.

 

Niet voor u

Spectaculaire koersdalingen zijn van alle tijden maar vandaag zorgen computers en complexe programma’s ervoor dat alles zo veel sneller kan. Toen de Dow Jones op maandag 19 oktober 1987 22,6 % van zijn waarde verloor, gebeurde dit over een volledige handelsdag. De recente zware koersdalingen, zoals op de oliemarkt, vond op nauwelijks een half uur plaats.

 

Op de aandelenmarkten hebben de marktautoriteiten al de nodige stappen ondernomen om te kunnen ingrijpen bij zware dalingen door bijvoorbeeld de handel af te remmen en te kunnen stilleggen. Op de grondstoffenmarkten en op de oliemarkt in het bijzonder is dit niet het geval. Op deze markten zijn trouwens enkel professionele handelaars zoals speculanten, hefboomfondsen, mijnbouwers en industriële groepen die grondstoffen nodig hebben, actief. Voor kleine beleggers is er op deze markt geen plaats. Wilt u toch inspelen op een hogere olieprijs dan kan u dit via individuele aandelen doen. We schuiven namen naar voor als BP (voor wie bereid is extra risico te dragen), Chevron, Royal Dutch Shell en Repsol

 

Deel dit artikel