Analyse
Delhaize: groeiversnelling vanaf tweede kwartaal 7 jaar geleden - donderdag 5 mei 2011

De kwartaalresultaten bleven onder de verwachtingen, maar de gedane investeringen beloven beterschap.

Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

 

In het eerste kwartaal steeg de omzet slechts met 1,5 % en daalde de winst met 2,9 %. De “groei”strategie deed de bedrijfsmarge van 4,8 tot 4,3 % terugvallen. In België (±23 % van de omzet) profiteerde de groep niet langer van de stakingen en winkelsluitingen bij Carrefour. Ze kreeg integendeel zelf af te rekenen met werkonderbrekingen, terwijl de verlagingen van de verkoopprijzen niet gecompenseerd werd door de hogere productiviteit van de opslagplaatsen en de betere inkoopvoorwaarden. In de VS (±68 %) investeerde de groep fors in (de herpositionering van) zijn lokale ketens (renovaties, marketing, prijsverlagingen). Inspanningen die later dit jaar vrucht zullen afwerpen, maar die in het 1ste kwartaal slechts gedeeltelijk gecompenseerd werden door de besparingen. In Zuid-Europa (Griekenland) en Azië bleef de groei stevig.

 

Voor heel 2011 rekent Delhaize nu op kleinere overnames in Griekenland om netto (excl. Delta Maxi) 115 à 125 nieuwe winkels (voorheen 100 à 110) te bereiken. Delhaize blijft voorts rekenen op een versnelling van de groei van de bedrijfswinst vanaf het 2de kwartaal.

 

Wij zijn evenwel iets voorzichtiger geworden en verlagen onze winstraming van 6,10 naar 6,00 EUR per aandeel voor 2011 en van 6,55 naar 6,38 EUR in 2012.

 

Koers op het moment van de analyse: 56,80 EUR

 

De Belgische voedingsdistributeur Delhaize is met ongeveer 2800 winkels actief in België, Luxemburg, Griekenland, Roemenië, Indonesië en in de VS die tot nu toe voor ongeveer 70 % van de omzet en de bedrijfswinst instaan.

 

Deel dit artikel