Analyse
Beurshuizen op oorlogspad 7 jaar geleden - maandag 9 mei 2011

Nasdaq OMX, Nyse Euronext en Deutsche Börse zijn in een beursstrijd verwikkeld.

Er komt beweging in de sector

De uitdagingen waarvoor beursondernemingen staan, verschillen niet van die waaraan bedrijven uit andere sectoren het hoofd moeten bieden: de marges staan onder druk door de concurrentie en de activiteit heeft stilaan haar hoogtepunt bereikt. In de overtuiging dat schaalvoordelen soelaas zullen brengen, aarzelen de operatoren niet langer om een aanval in te zetten op een concurrent. Zo kondigden Londen en Toronto aan dat ze fuseren, deed Deutsche Börse een bod op NYSE Euronext en wilde Singapore Exchange het Australische ASX overnemen (maar daar stak de Australische overheid een stokje voor).

Nasdaq gooit zich in de strijd

Nasdaq OMX heeft samen met de Amerikaanse derivatenbeurs ICE enkele weken geleden een tegenbod gedaan op NYSE Euronext (houden). Op dat ogenblik lag de prijs van de Amerikanen 20 % hoger dan die van Deutsche Börse (houden), maar door de daling van de dollar tegenover de euro, is dat verschil weggesmolten tot amper 9 %.

Of Nasdaq OMX zijn slag zal thuishalen zal vooral afhangen van de controleautoriteiten. Het belangrijkste struikelblok is de monopoliepositie die Nasdaq OMX op de Amerikaanse markt van beursintroducties zou verwerven. De aandeelhouders van NYSE Euronext willen niet te snel op het bod van Nasdaq OMX ingaan uit vrees achteraf opgescheept te zitten met aandelen van een gekortwiekt bedrijf.

Nasdaq OMX zou de overname van NYSE Euronext gedeeltelijk met aandelen betalen. Dat verontrust de aandeelhouders van NYSE omdat Nasdaq na de fusie met erg veel schulden riskeert te zitten, ook al heeft de groep al bewezen die schulden snel te kunnen afbouwen.

Nasdaq is niet goedkoop

Als de fusie begin 2012 doorgevoerd wordt en er intussen niets ten goede (hogere synergieën, omzetstijging …) of ten kwade (onverwachte kosten, vertraging …) gebeurt, wat zou Nasdaq OMX dan waard zijn? Inclusief integratiekosten maar exclusief synergieën (beperkt in het begin) ramen we de winst per aandeel 2012 van de fusiegroep op 2,25 USD. Om goedkoop te zijn zou het aandeel op dat moment 26 USD moeten noteren. Met een intrinsieke waarde van 30 EUR vinden we de onderwaardering t.o.v. de huidige koers te klein om te kopen. U mag het aandeel houden als het risico dat Nasdaq zijn overname te duur betaalt of problemen ondervindt met de integratie u niet afschrikt.

Beleggen in beursoperatoren?

Wie ook NYSE Euronext binnenhaalt, de geboorte van een beurshuis van dat formaat zal de concurrentie tot dynamisme en verleidingsoperaties aanzetten. Want ondernemingen die naar de beurs willen hebben keuze te over (het Italiaanse Prada koos voor HongKong om dichter bij zijn levendigste markten te zitten …). De kans bestaat dat de marges in de sector onder druk komen (inspanningen om nieuwe beurskandidaten te lokken) en dat de fusie- en overnameactiviteit in overdrive gaat (niemand wil klein blijven). Het gevaar voor te duur betaalde operaties is dan nooit veraf. Momenteel zijn de aandelen van de sector van de beursbedrijven door de bank niet aantrekkelijk genoeg geprijsd om een aankoop te rechtvaardigen. Behalve Bolsas y Mercados Españoles (BME).

 

Deel dit artikel