Analyse
BCP: kapitaalverhoging 7 jaar geleden - vrijdag 27 mei 2011

Het bod tot omruiling van bepaalde obligaties was een succes en BCP voert zoals voorzien een kapitaalverhoging door.

Niet intekenen. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

BCP wilde zijn kapitaal enkel verhogen als het erin slaagde sommige van zijn (ondergeschikte en eeuwigdurende) obligaties om te zetten in aandelen. Aangezien het bod tot omruiling een succes was (voor 99,01 %) voert de groep dus een kapitaalverhoging met voorkeurrecht door. De operatie loopt van 27 mei tot 9 juni. Tussen 27 mei en 3 juni kunnen de voorkeurrechten op de beurs verhandeld worden (hun theoretische waarde bedraagt 0,02 EUR). Bestaande aandeelhouders kunnen per 9 aandelen in bezit intekenen op één nieuw aandeel tegen de eenheidsprijs van 0,36 EUR.

 

Met deze kapitaalverhoging hoopt de bank haar solvabiliteitsratio (core tier one) op te krikken tot zowat 9 %, het minimum dat de Portugese overheid tegen eind dit jaar eist. In 2012 moet die ratio 10 % bedragen en wellicht zullen nieuwe maatregelen nodig zijn om dat niveau te bereiken (eventueel de verkoop van activa). Aangezien we geen aankoopadvies geven voor het aandeel, is er geen reden om uw eventuele positie te versterken door op de nieuwe aandelen in te tekenen. We raden u integendeel aan om uw rechten te verkopen. We ramen de winst per aandeel voor 2011 op 0,036 EUR en voor 2012 op 0,014 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 0,508 EUR

 

Grootste Portugese retailbank, ook actief in andere banksegmenten en in andere regio’s (Polen, Roemenië, Turkije, Griekenland, Afrika, VS).

 

Deel dit artikel