Analyse
Alternext: onbemind 7 jaar geleden - donderdag 26 mei 2011

De voorbije maanden hebben verschillende bedrijven de overstap gemaakt van de hoofdsegment van Euronext Brussel naar Alternext. Is er een kentering in de maak voor dit weinig bekende segment of is het slechts een kleine oprisping?

In de schaduw

Op Euronext Brussel zijn drie grote marktsegmenten te vinden: de Eurolist waar de meeste bedrijven op noteren, het in KMO’s gespecialiseerde Alternext en de niet-gereglementeerde Vrije Markt. Tot voor enkele maanden was Alternext een dode mus. Slechts een handjevol, weinig bekende bedrijven noteerden op het segment. Wie heeft er ooit al gehoord van Emakina Group, Sica Invest of van Polygone International? Daarnaast hebben De Rouck Geomatics, Ecodis en Evadix er een notering. Drie bedrijven die aan de rand van het faillissement hebben gestaan of nog staan en een groot deel van hun beurskapitalisatie in rook zagen opgaan. Geen goede reclame dus. Het mag niet verbazen dat de interesse en de liquiditeit nooit echt van de grond is gekomen. Spijtig is dan weer dat het succesverhaal Porthus al snel overstapte naar de grote markt.

 

Ommezwaai?

De voorbije maanden lijkt er een kentering in de maak. Verschillende bedrijven zijn immers recent overgestapt van Eurolist naar Alternext, zoals papiergroep Catala en brouwer Co.Br.Ha, bekend van Primus-bier, of hebben hun komst aangekondigd zoals Pairi Daiza (het vroegere Parc Paradisio) en Softimat (ex-Systemat). Eerder dit jaar kreeg Alternext met de Franse softwaregroep STS Group zelfs een beursintroductie te verwerken. Een kleine kanttekening: STS Group noteert wel al geruime tijd op Euronext Parijs.

 

Kunnen deze nieuwkomers echter het segment nieuw leven inblazen? Dit is weinig waarschijnlijk. Zowel de handel in Catala als in Co.Br.Ha is sinds hun komst fors teruggevallen. Bovendien staat het tweetal niet bekend voor hun dynamisme en openheid. Voor beide groepen is een beursnotering een erfenis uit het verleden waar ze mee zitten opgescheept. Ze verkiezen echter de anonimiteit, wat op de hoofdlijst van Euronext niet altijd mogelijk is. Een notering op Alternext laat hen dat wel toe. Ook Softimat zal dit niet kunnen bewerkstelligen, na de uitverkoop is de groep zo goed als een lege doos en weinig interessant voor beleggers.

 

Minder streng

De enige echte ‘naam’ is Pairi Daiza maar net als de andere nieuwkomers wil het ontsnappen aan de strengere reglementering van Eurolist. Niet echt aantrekkelijk voor beleggers die transparantie verwachten van bedrijven. Op Alternext krijgen bedrijven meer tijd om hun cijfers te publiceren en hoeven niet meer om de drie maanden een trading update (kwartaalcijfers en perspectieven) te publiceren. Bovendien zijn ze niet meer verplicht de zware IFRS-boekhoudkundige normen te volgen. Het kostenplaatje weegt ook minder zwaar door.

 

De vraag is of deze nieuwelingen en dan vooral Pairi Daiza de interesse van institutionelen, die tot nu toe zo goed als volledig is uitgebleven, zullen kunnen wekken. Waarschijnlijk niet, daarvoor is het aandeel van het dierenpark, net als de andere nieuwkomers, niet groot en niet liquide genoeg en heeft het te weinig een groeiprofiel. Als een institutioneel een groot pakket zou willen kopen, zal hij lang moeten wachten want de meeste dagen worden de Alternext-aandelen niet of nauwelijks verhandeld. Daarenboven gaat de voorkeur van grote beleggers uit naar transparante bedrijven, niet naar bedrijven die minder striktere reglementering nastreven.

 

Deel dit artikel