Analyse
Agfa-Gevaert: houdt beter stand dan verwacht 7 jaar geleden - woensdag 11 mei 2011

Het effect van de prijsverhogingen om de stijging van de zilverprijs op te vangen, zal pas in het tweede halfjaar duidelijk worden maar Agfa compenseerde al de helft van die prijsstijging via andere maatregelen.

Dat is beter dan verwacht en de koers blijft rond de 50 %van de geraamde boekhoudkundige waarde eind 2011 zweven. Goedkoop aandeel.
KOPEN.

 

In het eerste kwartaal hebben de grafische activiteiten (52 % v.d. omzet) wat ontgoocheld (lichte achteruitgang excl. overnames), maar desondanks steeg de omzet van Agfa met 10,8 % (+8,8 % excl. wisselkoerseffecten). De bedrijfswinst dook weliswaar 24,5 % lager, maar dat is beter dan verwacht (de markt verwachtte zich aan -35 %) rekening houdend met het feit dat de zilverprijs op 1 jaar tijd met 64 % is gestegen. Agfa heeft niet gewacht op het effect van de prijsstijgingen die het heeft aangekondigd en al de helft van de stijging van de zilverprijs opgevangen via diverse andere besparingen. In onze prognoses waren we er tot dusver van uitgegaan dat 2/3 van die stijging niet gecompenseerd zou worden. In het tweede kwartaal (Agfa koopt zijn zilver doorgaans zo’n 3 maand op voorhand) moet het bedrijf een nog grotere stijging van de zilverprijs opvangen (+87 %) maar als het zo voortwerkt, en rekening houdend met de recente terugval van de zilverprijs, dan kan 2011 wellicht in het groen worden afgesloten en kunnen we mogelijk ook onze winstramingen voor 2011 (excl. herstructureringskosten) optrekken tot ±0,20 EUR (t.o.v. 0,10 vandaag). 

Koers op het moment van de analyse: 3,38 EUR

 

Agfa Gevaert is een Belgische groep die een uitgebreid assortiment van analoge en digitale systemen en IT-oplossingen voor de grafische industrie en de gezondheidszorg ontwikkelt.

 

Deel dit artikel