Analyse
Small caps : zijn kleine ondernemingen interessanter dan de grote ? 7 jaar geleden - woensdag 27 april 2011

Laten de small caps dikwijls een mooier rendement dan de blue chips waarvan iedereen de mond vol heeft?

Aan de beurs noteren heel veel aandelen van kleinere ondernemingen met een beperkte beurskapitalisatie. Sinds het einde van de crisis in maart 2009 boekte de Russell 2000, de index van de kleine en middelgrote Amerikaanse bedrijven, 140 % winst, terwijl de S&P 500 en de Dow Jones, de index van de zware jongens het met resp. 93 en 86 % moesten stellen.

 

Dergelijke superprestatie – dikwijls juist na een recessie – valt te verklaren door de soepelere structuur van kleine ondernemingen die hen in staat stelt sneller in te spelen op het herstel van de economie. Zo kunnen ze uitpakken met sterkere omzet- en winstgroeicijfers dan de zwaargewichten op de beurs.

Zullen we ons dan maar op de small caps gooien? Neen! Op (erg) lange termijn mogen ze het op de beurs dan wel beter doen dan hun grote zussen, ze houden ook een hoger beleggingsrisico in. En dat risico komt op de schouders van de beleggers te liggen in de vorm van volatielere beurskoersen of een minder goede liquiditeit van het aandeel. En hun beperkte omvang die in een aantrekkende economie een voordeel is, maakt kleinere ondernemingen bij een conjunctuuromslag extra kwetsbaar. En laat er nu momenteel weer twijfels opduiken omtrent de groei van de wereldeconomie … Niet bepaald een gunstig klimaat voor lichtgewichten, temeer daar ze over het algemeen vrij duur zijn in vergelijking met de grote kapitalisaties.

Dat wil niet zeggen dat small caps volledig uit den boze zijn. Als ze aantrekkelijk geprijsd zijn, kunnen ze, zelfs in een overgewaardeerde markt, een interessante belegging vormen. Maar opgelet! Beleg enkel in small caps in een langetermijnoptiek en beperk hun gewicht tot maximum 20 % van uw portefeuille. Zo hebt u niets te vrezen van een eventueel voor kleine ondernemingen minder gunstig klimaat. Momenteel raden we onder meer China Medical Technologies, Exmar, US Ecology of nog Deceuninck aan.

 

Deel dit artikel