Analyse
Overtuigend kwartaalresultaat voor Novartis 7 jaar geleden - vrijdag 22 april 2011

De winst is in het eerste kwartaal gedaald, maar de omzetgroei was indrukwekkend.

Goedkoop aandeel. 
Kopen.

 

In het eerste kwartaal lag de omzet 8 % hoger dan vorig jaar (exclusief de verkoop van vaccins tegen influenza A, de bijdrage van Alcon en wisselkoerseffecten). Rekening houdend met de prijsdalingen in Europa en in de VS en met het verlopen van de octrooien van de bloeddrukverlager Diovan (-5 %) was dat een hele prestatie. De groei was vooral te danken aan de producten die sinds 2007 op de markt kwamen (verkoop +33 %), waaronder het veelbelovende Gilenya (multiple sclerose) dat zopas door de Europese autoriteiten gehomologeerd werd (geodgekeurd in de VS sinds 2010). Bovendien staan er 30 producten klaar om de fakkel over te nemen (in de laatste fase van ontwikkeling). Door het wegvallen van de bijdrage van de A-griepvaccins en door de toename (+58 %) van de waardeverminderingen en afboekingen (i.v.m. de overna-me van Alcon) boerde de bedrijfswinst in het eerste kwartaal 3 % achteruit. Uiteindelijk klokte de winst per aandeel 16 % lager af (o.m. door de sterke Zwitserse frank). Voortaan zal Alcon (oftalmologie) waarvan de integratie begin april werd afgerond, de vijfde pijler van de groep vormen.

 

We verlagen onze ramingen van de winst per aandeel voor 2011 van 4,40 naar 4,25 CHF en voor 2012 van 4,60 naar 4,50 CHF.

 

Koers op het moment van de analyse : 50,95 CHF

 

Novartis is één van de grootste farmagroepen ter wereld, actief in vijf segmenten : geneesmiddelen op voorschrift, vaccins en diagnostische tests, generische geneesmiddelen, voorschriftvrije geneesmiddelen en oftalmologie (Alcon).


Deel dit artikel