Analyse
Herverzekeraars: afblijven 7 jaar geleden - vrijdag 1 april 2011

De aardbeving in Japan heeft de koersen van de aandelen van de herverzekeringsmaatschappijen een serieuze tik gegeven. Die aandelen zijn nu relatief goedkoop, maar gewone verzekeringsaandelen zijn volgens ons interessanter.

In vergelijking met de omvang van de ramp in Japan bleef de koersdaling van de aandelen van de herverzekeraars (de verzekeraars van de verzekeraars) al bij al vrij beperkt (minder dan 10 %). De schade wordt momenteel op zowat 310 miljard dollar geschat. De verzekeraars en herverzekeraars zouden “maar” 25 à 35 miljard moeten ophoesten, een bedrag dat ze volgens ons aankunnen. Enerzijds neemt de Japanse overheid de schade aan residentieel vastgoed voor haar rekening. Anderzijds maakt het systeem van de retrocessies waarbij een herverzekeraar op zijn beurt een herverzekering afsluit, dat de uiteindelijke blootstelling aan de ramp verkleint.

 

Zware financiële gevolgen

Het jaar 2011 wordt voor de herverzekeraars hoe dan ook een ‘annus horribilis’: behalve de ramp in Japan zitten ze nog met de overstromingen in Australië en de aardbeving in Nieuw-Zeeland. We schatten dat de winst in de sector dit jaar gemiddeld ±50 % lager zal liggen dan in 2010. Herverzekeraar Munich Re gaat ervan uit dat Japan alleen al de maatschappij 2,1 miljard dollar zal kosten en zegt zijn doelstellingen niet te zullen halen. Swiss Re houdt het op 1,2 miljard dollar kosten voor Japan (zal de winst volgens ons met 55 % doen dalen), 800 miljoen voor Nieuw-Zeeland en 225 miljoen voor Australië.

 

Beleg liever in verzekeraars

Indien het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan (tweede semester) nieuwe catastrofes veroorzaakt, dan kunnen de winsten in de herverzekeringssector nog scherper dalen dan tot nu toe werd aangenomen. De dividenden, de belangrijkste troef van deze aandelen zijn dus in gevaar. U laat herverzekeringsaandelen dan ook beter links liggen, ook al lijken ze tegen de huidige koersen goedkoop. Wie dergelijke aandelen bezit, mag ze houden.
Koop liever de aandelen van gewone verzekeraars die minder blootstaan aan grote catastrofes en die beter in staat zijn om een hoog dividend uit te keren.

 

U mag Axa, Aegon en Zurich Financial Services kopen.

 

Deel dit artikel