Analyse
Handelsdag New York 7 jaar geleden - vrijdag 8 april 2011

We hebben recent enkele Amerikaanse aandelen aangeraden. Belangrijk is echter om te weten wanneer de handel in de VS van start gaat en hoe een handelsdag er in normale omstandigheden uitziet.

Opening

In de VS openen om 15u30 Belgische tijd de Amerikaanse beurzen hun deuren. Aangezien de VS sneller de zomer- en wintertijd invoeren dan in Europa kan de opening tweemaal per jaar gedurende enkele handelsdagen om 14u30 (bij invoering zomertijd) en 16u30 (bij invoering wintertijd) zijn. De twee belangrijkste zijn de New York Stock Exchange, waar de meer traditionele, industrieel getinte bedrijven noteren en de Nasdaq, waar de meeste technologie- en biotechbedrijven en andere groeibedrijven hun stek hebben.

 

Het eerste uur van de handel is altijd het meest hectische omdat dan zowat elke speler stelling inneemt. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar over het algemeen zijn dan de koersbewegingen het hevigst en ligt het volume het hoogst. Niet onbelangrijk is dat Europese beleggers en handelaars dan ook zeer actief zijn. Dat vermindert drastisch wanneer de Europese beurzen om 17u30 de handel voor bekeken houden.

 

Voorbeurs

De toon van de markt wordt echter voor de opening gezet. Vanaf 14 uur Belgische tijd worden Amerikaanse beleggers en handelaars wakker, beginnen ze transacties uit te voeren en reageren ze op allerhande nieuws uit de wereld, hetzij financieel hetzij politiek. Ook bedrijfsnieuws, zoals bedrijfsresultaten, kan een impact hebben. Voorbeurs kan gehandeld worden via de fameuze elektronische platformen of ECN’s (Electronic Communication Networks). De volumes liggen echter veel lager dan tijdens de officiële handelsuren.

 

Om 14u30 komt dan het eerste sleutelmoment. Op dat tijdstip worden in de VS bijna elke handelsdag macro-economische cijfers gepubliceerd. Deze cijfers worden door de markt op de voet gevolgd en kunnen de markt in een bepaalde beweging duwen en het sentiment voor de dag bepalen. Voorbeurs is meestal geen goed moment om als kleine belegger transacties te doen (mogelijk bij onder andere Keytrade Bank). Koersen van individuele aandelen kunnen door het geringe volume wel eens flink afwijken van de openingskoers. Indien u dit wel doet, werk dan altijd met limieten.

 

Rust en apotheose

Nadat voorbeurs alle nieuws is verteerd en handelaars tijdens het eerste handelsuur stelling hebben ingenomen, keert een relatieve rust terug op de Amerikaanse beurzen. De volumes vallen terug en de koersbewegingen zijn minder uitgesproken. Dit is meestal de beste periode om als kleine belegger orders in de markt te leggen of door te geven. Opvallend is dat de handel nog verder terugvalt wanneer de Amerikanen hun middagpauze (tussen 18 en 19 uur) hebben.

 

Het laatste handelsuur, tussen 21 en 22 uur, neemt de activiteit weer toe. Bepaalde spelers, zoals daytraders (speculanten die dezelfde dag kopen en verkopen), willen nog bepaalde posities innemen of afwikkelen. Forse koersbewegingen tijdens dit uur zijn niet uitgesloten. Om 22 uur weerklinkt dan de slotbel en zit de officiële handelsdag erop.

 

Nabeurs

Nabeurs gaat de handel gewoon verder op de eerder aangehaalde ECN’s. Tijdens het resultatenseizoen ligt de activiteit vrij hoog, zeker in aandelen van bedrijven die net na het sluiten van de beurs cijfers hebben bekendgemaakt. De reactie op deze cijfers kan vrij heftig zijn als ze niet voldeden aan de marktverwachtingen of daarentegen veel beter waren dan vooropgesteld. Ook nabeurs is het beter, zeker bij verhoogde volatiliteit, de handen van de beurs af te houden.

 

Besluit

Wat op de Amerikaanse beurzen gebeurt, heeft een grote impact op de Europese beurzen. Het is zelfs zo dat de Europese markten in grote mate koersbewegingen in de VS slaafs volgen. U moet maar eens de koersbewegingen op de Europese beurzen volgen om 14u30 of tussen 15u30 en 16u30. U zal zien dat de handel en volatiliteit ook in Europa fors toeneemt. Een groter bewijs is de beperkte animo in Europa wanneer de Amerikaanse markten gesloten zijn voor een feestdag. Het is niet onbelangrijk om te weten welke de sleutelmomenten in de VS zijn zodat u niet noodzakelijk hoeft op te schrikken van forse koersbewegingen. Het ideale moment vinden we dan ook tussen 16u30 en 19 uur wanneer de handel het kalmst is.

 

Deel dit artikel