Analyse
BP is op het goede pad 7 jaar geleden - vrijdag 29 april 2011

De winstgroei in het eerste kwartaal bewijst dat het businessmodel van BP werkt.

Ook al is een terugkeer naar de rentabiliteit van vóór de crisis nog niet voor morgen, wij behouden ons vertrouwen. Get aandeel is goedkoop, maar erg riskant.
KOPEN.

 

Dankzij de forse stijging van de olieprijzen lag de winst per aandel in het 1ste kwartaal 17 % hoger dan een jaar geleden. Houden we geen rekening met het prijseffect, dan daalde de winst met 2 % ingevolge de stijging van de kosten (versterking van veiligheidsmaatregelen, bijkomende taksen …) en de daling van de productie (-11 %). BP verkocht vorig jaar immers voor 30 miljard dollar activa om de herstelbetalingen na de ramp te kunnen dragen en moest de olieboringen in de Golf van Mexico staken. Maar de resterende activiteiten draaien goed . Zo lagen de marges in de raffinage 22 % hoger dan in de eerste maanden van 2010. Voorts zou de productie in de Golf van Mexico in de tweede helft van dit jaar hervat worden en zouden er binnenkort nog verschillende sites (Irak, Angola) in productie genomen worden. BP blijft dus in de running voor strategische reserves. Maar dat wil niet zeggen dat de groep uit de problemen is. De toekomst zal afhangen van de uitslag van het proces wegens verontreiniging. Voorlopig laten we onze ramingen van de winst per aandeel onveranderd op 58,80 p. voor 2011 en 66,80 p. voor 2012 (excl. eenmalige elementen).

 

Koers op het moment van de analyse: 462,55 pence

 

De Britse groep BP is qua omzet de op twee na grootste olie- en gasgroep ter wereld. Ze is zowel actief in exploratie en productie als in raffinage en distributie. De gevolgen van de enorme olieramp in de Golf van Mexico verplichten de groep tot een herstructurering.

 

Deel dit artikel