Analyse
Beleggersbarometer nu de eerste kwartaalcijfers in aantocht zijn 7 jaar geleden - donderdag 7 april 2011

Na de crisis in 2008 volgde een geleidelijke stabilisering van de westerse economieën, vanaf 2009 kwam er dan een traag herstel maar begin 2011 waren er toch al een aantal markante gebeurtenissen. Binnenkort zullen de bedrijven hun resultaten voor het eerste kwartaal bekendmaken. Wat mogen we verwachten en wat zullen de gevolgen zijn voor de beurzen?

Japan

Als we het wereldtoneel bekijken, dan waren de eerste drie maand van 2011 op zijn zachtst gezegd bewogen. Naast de onrust in verschilllende Arabische landen zal vooral ook de aardbeving en tsunami in Japan in het geheugen gegrift blijven. Op economisch vlak heeft die ramp vooral de toeleveringsketen verstoord (o.a. in de autosector en de halfgeleidersector) en heeft ze ook een negatieve impact op de omzet van diverse sectoren (Japan is o.m. een belangrijke afzetmarkt voor de luxesector). Toch zal de impact voor de bedrijven o.i. slechts van beperkte duur zijn (enkele maanden).

 

Grondstoffen

Zorgwekkender voor de bedrijven is de hausse van de grondstoffenprijzen en de impact daarvan op de productiekosten. Als het conflict in Libië of de revoluties in Noord-Afrika nog verder zouden ontaarden, dan zal de olieprijs nog verder stijgen en nog meer aan de marges knagen (in het slechtste geval zelfs de economische groei verlammen). De bedrijven hebben de voorbije crisisjaren al enorm gesnoeid in de kosten en het valt te vrezen dat er niet veel ruimte meer overblijft om de rentabiliteit nog verder te verhogen. Dat geldt vooral in de luchtvaartsector en de voedingsindustrie, maar ook voor spelers uit de energiesector (zonder olie), nu kernenergie opnieuw luidop in vraag wordt gesteld. Er is maar één ding dat zo goed als zeker lijkt te zijn: de oliesector zal wellicht niet ontgoochelen.

 

Weinig redenen tot ongerustheid

Het nieuwe resultatenseizoen neemt een aanvang op 11 april. De beleggers verwachten over het eerste kwartaal van 2011 een winststijging van 13 % voor de belangrijkste Amerikaanse bedrijven (S&P 500), een hoog maar o.i. haalbaar niveau. Voor heel 2011 bedraagt de verwachting 15 %.

 

De beurzen

In Europa lijken de beursindexen ons globaal genomen correct gewaardeerd. De onderwaardering van de Amerikaanse beurzen is de voorbije maanden geleidelijk weggesmolten.

 

Als er niet al te veel grote ontgoochelingen tussen de kwartaalcijfers steken (iets wat we niet meteen verwachten), zullen de beurzen wellicht vrij goed standhouden.

 

Deel dit artikel