Analyse
Bankaandelen en schulden eurozone? 7 jaar geleden - woensdag 13 april 2011

De moeilijkheden van de landen in de periferie van de eurozone laten banken niet onverschillig.

Hulp!

Portugal heeft vorige week na eerder Griekenland en Ierland om Europese financiële hulp gevraagd en effectief ook gekregen. Indien Europa niet over de brug zou zijn gekomen, kon het zijn schuldverplichtingen niet meer nakomen. Waarom blijft de Europese Unie eigenlijk steun bieden?

 

Banksector

De moeilijkheden van de landen in de periferie van de eurozone laten banken niet onverschillig omdat ze heel wat overheidsobligaties in hun portefeuilles hebben zitten. Gezien de problemen waarmee veel landen kampen is een schuldherschikking of wanbetaling niet uit te sluiten: een obligatie uitgegeven aan 100 zou kunnen terugbetaald worden tegen 80, 75 zelfs 70. Maar de Europese staten lijken niet geneigd om dit toe te staan. Waarom? Omdat "hun" banken ze niet meer in de boeken mogen nemen tegen hun nominale waarde (100 in het voorbeeld) maar tegen hun terugbetalingswaarde, zijnde 80,75 of 70. Dit zou enorme provisies tot gevolg hebben die zwaar zouden doorwegen op de balansen van de financiële instellingen. Dit zou uiteindelijk leiden tot kapitaalverhogingen of nieuwe staatsinterventies voor de zwakste banken.

 

Banking en trading book

Nu zijn ze niet verplicht een waardevermindering op te nemen. Of ze hoeven niet te vrezen dat de door de Europese overheid uit te voeren stress tests deze ‘verliezen’ aan het licht zullen brengen. De banken plaatsen immers het overgrote deel van deze obligaties in hun banking book en niet in hun trading book. In het banking book mogen ze de obligaties opnemen tegen waarde op vervaldag (dus er vanuit gaan dat het volledige bedrag wordt terugbetaald) terwijl in het trading book de huidige, dus lagere, waarde moet worden opgenomen. Provisies die banken nemen, en dat doen ze regelmatig op overheidsobligaties, slaan op het trading book en niet op het banking book, waar heel wat waardeverminderingen dus verborgen blijven. De stress tests gaan ook aan dit laatste voorbij waardoor die testen niet helemaal serieus kunnen worden genomen.

 

Kapitaalverhogingen

De beslissingen genomen tijdens de Europese toppen van 12 en 25 maart hebben de situatie verbeterd : geen risico op een wanbetaling, zeker tot en met 2013. Daarna blijft alles mogelijk. De minst solide Europese banken hebben al bij hun aandeelhouders aangeklopt om kapitaal op te halen: UBI Banca en Intesa Sanpaolo de voorbije weken, Banco Popolare in februari.... Morgan Stanley verwacht dat in 2011 de banksector 40 miljard EUR zal ophalen.

 

We herhalen echter ons houden advies voor de banksector die ons goedkoop lijkt maar waarvan de groeivooruitzichten niet aantrekkelijk zijn.

 

Deel dit artikel