Analyse
ASML Holding: eerste kwartaal beter dan verwacht 7 jaar geleden - vrijdag 15 april 2011

2011 wordt wellicht een nieuw recordjaar, maar de orders vertragen en 2012 belooft minder goed te worden.

Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

 

Met 0,90 EUR lag de winst per aandeel in het eerste kwartaal hoger dan we verwachtten. Dat was te danken aan de massale investeringen die chipsproducenten doen om aan de boomende vraag vanwege de fabrikanten van smartphones en tabletcomputers te voldoen. De ramp in Japan zou nauwelijks impact hebben op de activiteit (enkele uitgestelde orders). De groep heeft haar omzetdoelstellingen voor 2011 overigens opgetrokken en lijkt op een nieuw recordjaar af te stevenen. Daarna is het feest (voorlopig) voorbij. Het feit dat er de orders in het eerste kwartaal vertraagden wijst er volgens ons op dat de cyclus in de halfgeleidersector zijn hoogtepunt nadert. In 2012 zien we de operationele prestaties van ASML dan ook vertragen. We hebben onze raming van de winst per aandeel voor 2011 van 3,00 naar 3,15 EUR opgetrokken, maar die voor 2012 van 3,10 naar 3,00 EUR verlaagd.

 

ASML blijft intussen geloven in zijn groeipotentieel op lange termijn en lanceerde in januari een programma voor de inkoop van eigen aandelen (8 % van de beurskapitalisatie). Volgens ons had ASML dat geld beter onder de vorm van een dividend onder zijn aandeelhouders verdeeld. Hoewel het dividend dit jaar verdubbeld werd, blijft het rendement een mager beestje (1,4 % bruto).

 

Koers op het moment van de analyse: 27,99 EUR

 

De Nederlandse groep ASML levert aan de halfgeleidersector materiaal om via een lithografisch procédé geïntegreerde schakelingen aan te brengen op ultradunne siliciumschijfjes.

 

Deel dit artikel