Analyse
Telecomoperatoren: dividend als lokaas 7 jaar geleden - woensdag 16 maart 2011

Hun matte operationele prestaties ten spijt zullen de telecomoperatoren in 2011 een minstens even hoog dividend uitkeren als in 2010. Daarmee zal de sector een van de hoogste dividendrendementen opleveren.

Hun matte operationele prestaties ten spijt zullen de telecomoperatoren in 2011 een minstens even hoog dividend uitkeren als in 2010. Daarmee zal de sector ook dit jaar een van de hoogste dividendrendementen opleveren. Zo rijven de aandeelhouders van France Télécom, Telefonicá en Telesp om maar de meest gulle operatoren te noemen een brutorendement van ongeveer 9 % binnen.

 

Dit hoge rendement, de belangrijkste charme van de sector, is de resultante van de over het algemeen lage waardering van de betrokken aandelen en van een hoge (maar volgens ons houdbare) pay-out: de telecomoperatoren hebben de gewoonte om een groot deel van hun winst aan hun aandeelhouders uit te keren.
Dat de aandelen het op de beurs niet zo goed doen is niet zo verwonderlijk: omzet, rentabiliteit en winsten trappelen al jaren ter plaatse. Dat heeft verschillende oorzaken: de sector is in Europa zo goed als verzadigd, de reglementering wordt almaar strenger en de concurrentie neemt overhands toe, o.m. vanwege de kabeloperatoren (bijv. in België). En nu dreigen nieuwe concurrenten uit de informaticasector zoals Apple en Google de telecomoperatoren een substantieel deel van de winst te onfutselen die ze uit mobiel internet hoopten te puren.

 

Intussen blijven de activiteiten wel overvloedige cash genereren. We kunnen alleen maar toejuichen dat de telecomoperatoren een groot deel daarvan (na de obligate afbouw van de schulden) aan hun aandeelhouders verkiezen terug te geven in plaats van ze te investeren in nieuwe projecten met twijfelachtige winstvooruitzichten. Vergeten we niet dat sommige operatoren een tiental jaren geleden op de rand van een faillissement balanceerden omdat ze zich in te dure overnameavonturen gestort hadden of astronomische bedragen geboden hadden voor 3G-licenties.

 

De sector is door de bank genomen goedkoop.

 

Komen in aanmerking voor een aankoop:

Vodafone

Telefónica

France Télécom

Telecom Italia

AT&T

Telesp

 

Wie liever via een fonds belegt: BNP Paribas L1 Equity Europe Telecom

 

Deel dit artikel