Analyse
Sipef: recordwinst door hoge palmolieprijs 7 jaar geleden - vrijdag 18 maart 2011

Sipef profiteert volop van hoge grondstofprijzen. Ook 2011 belooft weer een sterk jaar te worden. Hoewel de vooruitzichten voorlopig goed ogen, kan het tij kan even snel weer keren.

We vinden het aandeel te duur gewaardeerd.
VERKOPEN.

Sipef is een plantageholding actief in de productie van palmolie (76,3% van de brutowinst in 2010), rubber (16,6 %) en andere zachte grondstoffen. De laatste jaren kon de groep vooral garen spinnen bij de sterk groeiende vraag naar palmolie die, naast de traditionele toepassingen in voeding en cosmetica, ook heeft rechtsteeks en onrechtstreeks geprofiteerd van de ontwwikkeling van biobrandstoffen. Ook rubber kende een sterke stijgende vraag uit India en China (autosector!). Dat zorgde ervoor dat de palmolie- en rubberprijzen in 2009 en 2010 de pan uitswingden en Sipef recordwinsten opleverde (2010: 7,15 EUR winst per aandeel, 1,125 EUR nettodividend, 1,7 % dividendrendement).

Sinds 2011 gaan de palmolie- en vooral rubberprijs weer in dalende lijn. Sipef verkocht evenwel al 45 % van zijn verwachte palmolieproductie aan de hoge prijzen uit 2010 en 39 % van de rubbervolumes aan gevoelig hogere prijzen dan vorig jaar.

Maar hoewel Sipef zijn beplante arealen gestaag uitbreidt en zorgvuldig exploiteert mogen we toch niet vergeten dat (de winst van) Sipef ook onderhevig is aan weersinvloeden (beïnvloeden oogst), politieke beslissingen (exporttaksen, beleid rond biobrandstoffen…), wisselkoersschommelingen en een erg grillige prijsevolutie (vraag en aanbod).

We mikken op een winst per aandeel van 6,76 EUR in 2011 en 6,89 EUR in 2012.

 

Koers op het moment van de analyse : 67,53 EUR

 

Sipef is een Belgische agro-industriële vennootschap met meerderheidsparticipaties in tropische plantagebedrijven in o.a. Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea en Ivoorkust die ze beheert en uitbaat. Produceert vooral palmolie en rubber.

 

Deel dit artikel