Analyse
Mabuchi Motor: impact aardbeving beperkt 7 jaar geleden - donderdag 17 maart 2011

De dramatische gebeurtenissen in Japan veranderen weinig aan de langetermijnvooruitzichten van de groep.

De koersdaling lijkt ons overdreven en biedt kansen.

Goedkoop aandeel.

KOPEN.

 

De impact van de aardbeving en tsunami in Japan blijft voor Mabuchi Motor vrij beperkt. Er vallen geen slachtoffers te betreuren bij de personeelsleden en wat de gebouwen betreft, is enkel de hoofdzetel in de buurt van Tokio licht beschadigd. Alle fabrieken bevinden zich buiten de Japanse archipel (in China, Vietnam en Taiwan) en de productie kan dus probleemloos worden voortgezet. Toch zal de ramp onrechtstreeks wel gevolgen hebben voor Mabuchi: 8 % van de verkoop (uitgedrukt in volume, 12 % in waarde) gaat immers naar de Japanse thuismarkt en zowel in de autosector als in de consumentenelektronica (de klanten van Mabuchi) zijn er diverse productieonderbrekingen.

 

Het is nog te vroeg om de impact daarvan exact te becijferen maar die zal hoe dan ook beperkt blijven, aangezien 92 % van de verkochte volumes naar andere landen dan Japan gaat. De groep beschikt trouwens ook over een voldoende stevige financiële basis om een inkomstenverlies op te vangen.

 

Voor 2011 mikken we op een winst per aandeel van 150 Japanse yen, voor 2012 op 170 JPY.

 

Koers op het moment van de analyse : 3330 JPY

 

De Japanse groep Mabuchi is de grootste producent ter wereld van kleine elektrische motoren voor consumentenelektronica : cd-, dvd- en mp3-lezers, fototoestellen, printers … Levert vooral aan de automobielindustrie (meer dan 50 % van de omzet), met als voornaamste toepassingen raambediening, centrale vergrendeling, buitenspiegels.

 

Deel dit artikel