Analyse
Japan en uw beleggingen in duurzame energie 7 jaar geleden - maandag 21 maart 2011

De kernramp in Japan wakkert de belangstelling voor duurzame energiebronnen weer aan.

 

Het nucleaire gevaar dat momenteel boven Japan hangt, lijkt in de energiesector de kaarten te herschudden. Terwijl waarden die ook maar iets met nucleaire energie te maken hebben, terugvallen, doen waarden uit de hoek van hernieuwbare energie, met zonne-energie op kop, het uitstekend.

Terwijl sommige landen hun investeringen in nucleaire energie bevriezen, geven andere zoals China en Rusland aan dat ze hun nucleaire ontwikkelingsprogramma gewoon voortzetten.
Daarenboven zijn de energiebehoeften van de wereld dusdanig groot dat het weinig waarschijnlijk is dat landen zich volledig gaan afkeren van nucleaire energie. Hernieuwbare energie is nu eenmaal niet voldoende om aan die nieuwe, groeiende behoefte te voldoen. Duitsland, dat nochtans zeer vijandig staat tegen deze energie, heeft aangegeven niet volledig atoomenergie te zullen opgeven. Daarnaast is het zo dat alternatieve energie, hoewel het heel wat voordelen heeft (proper, hernieuwbaar…), economisch nog niet leefbaar is. Ze hangt nog te veel af van overheidssubsidies en deze zouden, gezien veel landen nog niet de crisis hebben verteerd en eerder denken aan bezuinigen, kunnen terugvallen.

Natuurlijk zullen de incidenten in Japan op de nucleaire sector wegen gezien de bevriezing van sommige programma’s en de verstrakking van de regelgeving. De huidige koersbewegingen vinden we overdrevenDe forse stijging van de aandelen uit de sector is dan ook overdreven.

 

Verkoop Vestas Wind Systems, houd EDP Renovaveis en koop Exelon.

 

Deel dit artikel