Analyse
Japan en uw beleggingen in de industriƫle waarden en de mijngroepen 7 jaar geleden - maandag 21 maart 2011

De uraniumprijzen zijn gekelderd in de golf van paniek.

 

De meeste mijngroepen zijn ook actief op de uraniummarkt (verkoop uw uraniumfondsen). Uranium wordt vooral gebruikt voor zijn nucleaire eigenschappen, maar de kans op een forse daling van de vraag lijkt ons klein. De uraniumprijzen zijn gekelderd in de golf van paniek, maar groepen zoals BHP Billiton, Vale of Rio Tinto zullen normaal weinig hinder ondervinden van de o.i. tijdelijke prijsdaling. De sterkere vraag naar ijzererts (heropbouw van gebouwen en infrastructuur) zal een eventuele daling op de uraniummarkt wellicht ruimschoots compenseren. De mijnsector blijft o.i. correct gewaardeerd. U mag uw aandelen houden.

 

Bij de industriële groepen met activiteiten die gerelateerd zijn aan kernenergie (turbines, onderhoud centrales, uitrustingsbedrijven, enz.) zal een aantal bestellingen wellicht worden uitgesteld of geannuleerd. De verdere ontwikkeling van kernenergie is onvermijdelijk, maar de reeds ingestelde moratoria (en mogelijk volgen er nog) vormen op korte termijn wel een commercieel risico voor General Electric en Siemens.

 

Tot slot zal de kans op een duurdere yen mogelijk in de kaart spelen van bedrijven met sterke Japanse concurrentie, zoals bij ons Agfa-Gevaert en Picanol.

 

Deel dit artikel