Analyse
Beursweek 7 jaar geleden - maandag 7 maart 2011

Ongerustheid bij de beleggers.

 

De beleggers blijven aandacht hebben voor de situatie in het Midden-Oosten, maar wij schrijven de daling van de beursindexen (Stoxx Europe 50: - 1,2 %) ook toe aan een golf van winstnemingen.

 

Door de politieke spanning richten de beleggers hun pijlen op activa die minder riskant worden geacht. Zo klom de goudprijs vorige week 1,4 % hoger. De edelmetalensector deed er 2,6 % bij en bracht daarmee zijn winst over de voorbije 12 maand op 41,6 %!

 

De meeste andere sectoren hebben een rode week achter de rug, met o.m. een verlies van 1,1 % voor de autosector en van 3,4 % voor de bankensector. Ook de luchtvaart blijft hoogte verliezen (- 0,8 % vorige week) maar gezien de (winst)vooruitzichten lijkt de sector ons nog altijd overgewaardeerd en we vinden geen enkel aandeel nog koopwaardig. Ook voor Republic Airways (-5,5 %) is ons advies gewijzigd naar houden.

Een einde aan de onrust in de Arabische wereld lijkt nog niet voor morgen. Het is nog te vroeg om al voor een duurzame explosie van de olieprijs te vrezen, maar een daling is evenmin aan de orde. En dat is geen goed nieuws voor de centrale banken die moeten afrekenen met een hoge inflatiedruk. De ECB heeft al gereageerd en door de beleggers voor te bereiden op een nakende renteverhoging is de euro gestegen tot 1,40 USD.

Wijzigingen aan het monetaire beleid zullen bepalend worden voor de evolutie van de wisselkoersen. De Fed ziet geen heil in een stijging van de rentestand om de inflatie te counteren, waardoor de dollar zwak zal blijven, wat dan weer ten goede komt aan de competitiviteit van de Amerikaanse bedrijven. Amerikaanse waarden bekleden dan ook een voorkeurspositie in onze portefeuilles. Naast koopwaardige individuele aandelen (gebruik onze selector), mag u ook intekenen op het fonds KBC Index United States  of op Columbia Securities, dat noteert aan Euronext Amsterdam (NL0000440709).

We raden u daarentegen aan om uw winst op zak te steken voor Canadese aandelenfondsen. De Canadese economie is in vorm maar de beurs is o.i. duur geworden.

Deel dit artikel