Analyse
Beursklimaat in de voorbije week 7 jaar geleden - maandag 21 maart 2011

De beleggerszenuwen werden vorige week voor het eerst sinds de bankencrisis weer bijzonder zwaar op de proef gesteld. Begrijpelijkerwijs zorgde vooral de situatie in Japan voor heel wat onrust…
•  Met een gedeeltelijk verlamde industrie zal de Japanse economie niet kunnen ontsnappen aan een recessie. Het land was echter al geen locomotief meer voor de wereldeconomie en de rechtstreekse gevolgen zullen beperkt blijven. Azië daarentegen, en in het bijzonder China, zullen wel de naweeën van de ramp voelen, toch zeker op korte termijn. Die vaststelling droeg bij aan een grotere beleggersaversie t.a.v. de groeilanden. De volatiliteit laaide weer op en zal wellicht hoog blijven zolang een worstcasescenario (nucleair risico) niet met zekerheid van de baan is. De bedrijven kwamen met de eerste berichten over de verwachte directe impact van de aardbeving op hun resultaten, om zicht te krijgen op de onrechtstreekse gevolgen is het nog wat te vroeg. We verwachten dat een aantal winstprognoses de komende weken negatief zal worden bijgesteld. Wij hebben nu alvast onze ramingen van de winst per aandeel teruggeschroefd voor Texas Instruments (-3 %, houden), Renault (-6,4 %, houden) en Konami (-14 %, houden). In de elektriciteitssector temperen we het groeiritme van E.ON (-9,1 %, houden) en onze winstprognoses voor Exelon (-7,2 %, kopen). 

•  Na een forse correctie begin vorige week, herpakten de beurzen zich enigszins doordat de situatie in Japan niet verslechterde en doordat de G7 zich bereid verklaarde om tussen te komen en de waarde van de yen te milderen.
Naast de spanningen rond Japan groeide ook de vrees voor een destabilisatie in het Midden-Oosten (Libië en Bahrein). Door de hoop op een krachtige economische groei zagen de beleggers het glas lange tijd als halfvol, maar nu werd dat plots halfleeg en staken ze een deel van hun winsten liever op zak. De Nikkei-index gaf over de hele week 10,2 % prijs. De S&P 500 en de Stoxx Europe 50 doken resp. 1,9 % en 3,4 % lager. In het zog van de energiewaarden verloor Frankfurt 4,5 %, Brussel 3,2 %. De meeste beurzen zagen zo hun terreinwinst sinds begin dit jaar weer verdwijnen.
Geen enkele sector bleef gespaard, maar vooral de autosector (-6,1 %), de elektronische apparaten (-6,1 %) en de edelmetalen (-6 %) kregen rake klappen. De olie- en gassector verloor 1,3 % maar zou wel garen kunnen spinnen bij een mogelijke groeivertraging in de nucleaire sector.

Deel dit artikel