Analyse
Axa versterkt positie in Aziƫ 7 jaar geleden - donderdag 31 maart 2011

Goed nieuws: de groep doet een overname in Aziƫ, de belangrijkste zone voor haar groei.

Daarmee verminderen de onzekerheden. Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

 

Axa was al goed ingeplant in Azië, vooral in Indonesië, de Filipijnen en Thailand. In 2010 steeg de omzet van de groep in Azië, Japan niet meegerekend, met 29 %. Na maandenlang wachten doet ze nu opnieuw een overname in Azië, een nieuwe etappe in haar strategie van groei in de meest dynamische zones. In het licht van de vooruitzichten van de regio betaalt ze een correcte prijs voor de activa (geld afkomstig van de kapitaalverhoging van eind 2009). De aanwinst zal in 2011 al tot de winst 2011 bijdragen, zij het in beperkte mate.

 

In China daarentegen wordt Axa door de lokale wetgeving gedwongen om zijn participatie van 15,6 % in Taikong Life te verkopen, weliswaar met een meerwaarde die wij op ±0,35 EUR per aandeel schatten. Via een distributieovereenkomst met een plaatselijke bank blijft Axa wel aanwezig op de Chinese markt, die door eigen verzekeraars gedomineerd wordt. De opbrengst van de verkoop zal de zowat 150 miljoen euro die de ramp in Japan de groep naar schatting zal kosten, ruimschoots compenseren.

 

We verhogen onze raming van de winst per aandeel voor 2011 van 2,00 naar 2,60 EUR Voor 2012 houden we het op 2,20 EUR.

 

Koers op het moment van de analyse: 14,80 EUR

 

Het Franse AXA is een van de grootste verzekeringsmaatschappijen ter wereld. De groep is actief in levensverzekeringen (64 % van de inkomsten), schadeverzekeringen (28 %, woningen …) en in vermogensbeheer (4 %, fondsen …).

 

Deel dit artikel