Analyse
AT&T en Deutsche Telekom: grote operatie rond T-Mobile USA 7 jaar geleden - maandag 28 maart 2011

Deutsche Telekom verkoopt dochter T-Mobile USA aan AT&T.

Het nieuws stuurde het aandeel Deutsche Telekom 11 % hoger, maar het blijft correct gewaardeerd. Het kan ook de koers van (het goedkope) AT&T een zetje geven, maar niet onmiddellijk. 
AT&T  : KOPEN
Deutsche Telekom : HOUDEN.

 

Als de overheid groen licht geeft, rijft AT&T, de nummer 2 op de Amerikaanse mobiele telefoniemarkt, voor ±28 miljard euro de nummer 4 binnen, T-Mobile USA dat 26 % van de omzet van DT genereerde. Een opera-tie waar beide partners goed van worden. DT krijgt voor deze weinig rendabele dochter waarvan de groei stagneert een onverhoopt hoge prijs en kan met dat geld eigen aandelen inkopen (11 % van de kapitalisatie) en zijn schulden afbouwen (geen overname op het programma). AT&T krijgt een oplossing aangereikt voor de dreigende verzadiging van zijn mobiele netwerk als gevolg van het boomende dataverkeer en kan zijn rentabiliteit opkrikken.

De schaalvoordelen wor-den op 3 miljard dollar per jaar geschat, een hoog, maar geloofwaardig bedrag (verwante technologieën). De onzekerheid m.b.t. het akkoord van de overheid kan de koers van AT&T evenwel afremmen. Indien de operatie doorgaat, (wellicht eerste helft van 2012) zal ze een licht positief effect hebben op de winst per aandeel 2012 van DT (+1,5 %), maar een licht negatief effect op die van AT&T (-2 %). De synergieen zullen pas op langere termijn effect sorteren.

 

 

Koersen op het moment van de analyse :
AT&T: 28,85 USD
Deutsche Telekom: 10,76 EUR

 

De Amerikaanse telecomoperator AT&T is actief in vaste en mobiele telefonie en in internet, zowel voor particulieren als voor bedrijven.

 

Deutsche Telekom is de grootste telecomoperator van Duitsland en de vierde grootste mobiele operator in de VS (23 % van de omzet); ook actief in dienstverlening aan bedrijven (19 %).

 

 

Deel dit artikel