Analyse
Zal Microsoft u zo rijk maken als Bill Gates? 7 jaar geleden - vrijdag 18 februari 2011

Microsoft probeert zich te lanceren op de markt van smartphones door zich te binden aan Nokia. Het akkoord is gewaagd en zal pas later zijn vruchten afwerpen. Welke conclusies kunnen we eruit trekken voor het aandeel van Microsoft? Mag u kopen?

Veelbelovend.Voor hoelang?

Tot nu toe is Microsoft er niet in geslaagd om zijn software voor mobilofoons aan de markt op te dringen en het vuur aan de schenen te leggen van Apple, de nummer één, of van Google en zijn besturingssysteem Androïd. Microsoft richt zich nu naar Nokia. 18 maanden geleden rustte de Finse producent van mobilofoons zijn smartphones al uit met de WP7-software van Microsoft. Was dit goed voor Microsoft? In eerste instantie kan men denken van wel gezien de enorme volumes die Nokia draaide. Op lange termijn? Zal de gunstige tendens op de markt, waar het merkimago een almaar belangrijkere rol speelt en waar Nokia steeds meer marktaandeel verliest, blijven aanhouden?

Dominant in PC’s

Microsoft, de grootste softwaregroep ter wereld, domineert de PC-markt sinds de jaren 80. Tot vandaag blijft het uitstekende cijfers voorleggen. Zijn nieuwe besturingssysteem, Windows 7 werd zeer goed onthaald door de klanten en de laatste versie van het bekende Office (Office 2010) kent eveneens heel wat commercieel succes. Sinds enkele jaren is het ook actief op het vlak van hardware met de spelconsole Xbox. Maar gezien de zware concurrentie van Nintendo en de Sony was het op deze markt niet altijd rozengeur en maneschijn. Voor het ogenblik echter, zitten de verkopen van de Xbox in de lift dankzij de groeiende populariteit van Kinect, die lichaamsbewegingen weergeeft.

De beurs twijfelt

Het is een feit dat Microsoft op de markt van besturingssystemen voor PC’s een bijna monopolie heeft die toelaat zeer comfortabele marges te boeken en een enorme stroom aan liquiditeiten te genereren. We blijven echter terughoudend wat de capaciteit van de groep betreft om op andere markten door te breken of eerder te ‘bestaan’. Het bedrijf van Bill Gates heeft immers niet goed de enorme impact en veranderingen ingeschat die het internet en de mobiliteit met zich hebben meegebracht op het vlak van informatica : het is er niet in geslaagd om het leiderschap van Google op het vlak van zoekmachines en van Apple rond besturingssystemen voor tablet-pc’s en smartphones te bedreigen. Microsoft moet zich op deze snel groeiende markten tevreden stellen met kruimels. De groep heeft wel de financiële mogelijkheden om de concurrentie aan te gaan. Maar het wordt een moeilijke strijd.

Moeilijk antwoord

Microsoft, dat zich bewust is van zijn strategische fout, probeert zijn achterstand op het vlak van mobiel internet goed te maken door zijn Windows software aan te passen aan de architectuur van ARM Holdings, waarvan de halfgeleiders wijdverspreid zijn in mobiele toestellen. Een lovenswaardige stap maar één die wel aantoont dat de krachtverhoudingen zijn gewijzigd. Microsoft kan de wetten niet meer dicteren maar moet die van andere ondergaan. Een realiteit dat zich reflecteert in de beurskoers…die al tien jaar ter plaatse trappelt.

Mijden

De laatste kwartaalresultaten van Microsoft, ondersteund door de sterke verkoop van Windows 7, bevestigt de capaciteit van de groep om een enorme stroom aan liquiditeiten te generen. Daarenboven blijven de marges op een comfortabel niveau en keert de groep, sinds 2003, een dividend uit (het rendement bedraagt momenteel 2,3 %).
We verwachten een winst per aandeel van 2,34 USD voor het lopende boekjaar (afgesloten op 30/06) en 2,60 USD voor het volgende. Hiermee rekening houdend vinden we het aandeel correct gewaardeerd. U mag het, indien in uw portefeuille, houden maar we raden niet aan te kopen. We volgen het aandeel dan ook niet.

 

Deel dit artikel