Analyse
Terugkoop van eigen aandelen is in 7 jaar geleden - dinsdag 1 februari 2011

Vorig jaar kochten de Amerikaanse bedrijven voor 373 miljard dollar eigen aandelen terug, in 2009 voor 154 miljard.

En kleppers zoals IBM, Intel en Cisco hebben recent aangekondigd dat ze in 2011 op nog grotere schaal eigen aandelen zouden terugkopen. In de VS is dat een zeer gangbare manier om de aandeelhouders in de winst te laten delen. De bedrijven die deel uitmaken van de S&P500-index keren een groter deel van hun winst (50 à 60 %) via de terugkoop van eigen aandelen uit dan via een dividend wegens flexibeler. Het verminderen of zelfs stopzetten van de terugkoop van aandelen wordt inderdaad als een veel minder negatief signaal geïnterpreteerd en dus minder zwaar afgestraft dan het verlagen of opschorten van het dividend.

 

Uit het feit dat de bedrijven momenteel massaal eigen aandelen inkopen mag volgens ons niet besloten worden dat de aandeelbeurzen ondergewaardeerd zijn. Volgens ons zijn er andere elementen in het spel. De meeste grote Amerikaanse bedrijven en in het bijzonder die uit de technologiesector hebben de laatste jaren een recordbedrag aan liquiditeiten binnengehaald. Enerzijds hebben ze hun kosten drastisch teruggedrongen en anderzijds hielden ze hun investeringen wegens de onzekere economische vooruitzichten op een laag pitje. Maar in tijden van lage rente is het aanhouden van te veel cash weinig interessant. Welnu, bij giganten zoals Cisco, Apple, Google, IBM, Intel of Texas Instruments vertegenwoordigen de liquiditeiten 10 of zelfs 20 % van hun beurskapitalisatie. Bij gebrek aan investeringsmogelijkheden of interessante overnames is het herverdelen van de winst via de terugkoop van eigen aandelen een goede zaak. Met een dividendrendement van gemiddeld 1 % bruto scoort de technologiesector wat het vergoeden van de aandeelhouders betreft immers erg laag.

 

Het herverdelen van de winst is nog op een andere manier een goede zaak voor de aandeelhouders. Zo wordt immers het risico op riskante overnames die aandeelhouderswaarde vernietigen beperkt.

Deel dit artikel