Analyse
Seaspan: meer info over uitgifte preferentiƫle aandelen 7 jaar geleden - dinsdag 1 februari 2011

Details over de nieuwe uitgifte van bevoorrechte aandelen

 

Seaspan heeft meer details gegeven over zijn nieuwe uitgifte van preferentiële aandelen (C-reeks). Het zal gaan om een uitgifte ter waarde van 250 miljoen dollar (10 miljoen aandelen aan 25 USD per stuk) die een rendement zal bieden van 9,5 % (driemaandelijkse coupon). De preferente aandelen zijn achtergesteld t.o.v. de bedrijfsschulden maar hebben bij een eventuele vereffening voorrang op de gewone aandelen.
In de praktijk heeft deze uitgifte heel veel weg van een obligatieuitgifte. De geboden rentevoet is weliswaar wat lager dan indertijd tijdens de financiële crisis (12 %), maar blijft begrijpelijkerwijs hoog gezien de risico's (hoge schuldenlast, beperkt aantal klanten, enz.).
De preferente aandelen zijn niet stemgerechtigd en moeten worden terugbetaald tussen 30 januari 2016 en 30 januari 2017. Voor wie de risico's aanvaardt, kan deze uitgifte interessant zijn, maar gezien de lage populariteit van Seaspan in Europa en de formaliteiten die door het bedrijf moeten worden vervuld (uitgifte nieuw prospectus in Europa) denken we dat de nieuwe preferente aandelen voorbehouden zullen worden aan institutionele beleggers.
In afwachting van meer informatie over wat het bedrijf met het opgehaalde geld wil gaan doen, schroeven we onze winstramingen voor 2011 terug van 1,38 naar 1,15 USD en voor 2012 van 2,27 naar 1,92 USD. Het (gewone) aandeel Seaspan blijft o.i. koopwaardig.

 

Koers op het moment van de analyse: 14,31 USD

 

Seaspan, een Chinees-Canadese onderneming met zetel op de Marshalleilanden, beheert een vloot containerschepen. Ze koopt schepen en verhuurt ze tegen een vaste prijs voor een erg lange periode. Haar klanten zijn de tenoren van het maritiem transport : Maersk (Denemarken), Hapag-Lloyd (Duitsland), China Shipping…

Deel dit artikel