Analyse
Pfizer: verhoogt terugkoop eigen aandelen 7 jaar geleden - donderdag 3 februari 2011

Hopelijk zullen de beslissingen van de nieuwe ceo vruchten afwerpen...

De resultaten voor 2010 overtreffen onze verwachtingen en het management aarzelt niet om knopen door te hakken. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

 

De winst per aandeel (1,03 USD) daalde met 16 % door de kosten verbonden aan de overname van Wyeth. Op vergelijkbare basis steeg hij evenwel met 10 %. Ian Read staat pas sinds begin dit jaar aan het hoofd van Pfizer maar aarzelt niet om beslissingen te nemen. Ten eerste wil hij in 2011 voor 5 miljard USD eigen aandelen terugkopen (± 3 % van de beurskapitalisatie). Ten tweede wil hij de R&D-uitgaven terugschroeven (- 25 % t.o.v. vooruitzichten 2012) door de portefeuille producten in ontwikkeling te rationaliseren en door meer dan 2000 onderzoekers te laten afvloeien. Pfizer wil ook meer externe partnerships aangaan. De groep hoopt zo de productiviteit van haar onderzoek te verhogen, die in 2010 een forse knauw kreeg door diverse tegenslagen. Het zal wel even duren vooraleer dit proces vruchten afwerpt. In afwachting ziet Pfizer de komende twee jaar verschillende patenten verstrijken, waaronder dat van de succesvolle cholesterolverlager Lipitor (november 2011). De vooruitzichten van Pfizer voor 2011 blijven (ondanks de terugkoop van eigen aandelen) onder onze verwachtingen, o.a. door de hervorming van de gezondheidszorg in de VS en door waardeverminderingen. We verlagen onze winstramingen voor 2011 dan ook van 1,6 naar 1,2 USD per aandeel. Onze prognose voor 2012 (1,5 USD p.a.) was al vrij pessimistisch en die handhaven we voorlopig.

 

Koers op het moment van de analyse : 18,96 USD

 

Pfizer is een Amerikaans farmaceuticabedrijf, dankzij diverse overnames uitgegroeid tot de wereldnummer 1. De groep spitst zich toe op geneesmiddelen op voorschrift en op verzorgingsproducten voor dieren.

 

Deel dit artikel