Analyse
Nokia zoekt steun bij Microsoft 7 jaar geleden - vrijdag 18 februari 2011

Het Finse Nokia gaat samenwerken met de Amerikaanse softwaregigant Microsoft in de hoop het tij te keren op het vlak van smartphones. Een verbond dat ons niet kan overtuigen.

Het aandeel is duur geworden.
VERKOPEN.

 

Een crisissituatie

Nokia, ’s wereld grootste gsm-fabrikant (453 miljoen vorig jaar) verliest aaanhoudend marktaandeel aan de iPhone van Apple en aan de smartphones die uitgerust zijn met Android, het besturingssysteem van Google (Samsung, HTC, LG…) of met Research in Motion (BlackBerry). Apple en Google hebben ingezien dat de kwaliteit van het besturingssysteem en van de toepassingen (“apps”) doorslaggevend zijn voor de keuze van de consument die een smartphone wil kopen. En op dat vlak heeft Nokia niet veel in huis. Symbian, het besturingssysteem van de Finse groep, overtuigt niet en haar winkel voor toepassingen Ovistore slaat maar een armzalig figuur naast de Appstore van Apple. Gevolg, het marktaandeel van Symbian viel in 2010 terug tot 37 % (52 % in 2008), terwijl dat van Android 23 % bedroeg (nagenoeg 0 in 2008), dat van Apple en van Research in Motion 16 % (resp. 8 en 17 % in 2008).

 

Wat de traditionele mobieltjes betreft (48 % van de omzet), is de situatie al even moeilijk. Nokia dat voor meer dan 40 % van zijn omzet afhankelijk is van Azië, heeft last om de concurrentie van de lokale prijsbrekers (Samsung, LG, HTC, “witte” Chinese fabrikanten) het hoofd te bieden. Dat vreet aan de rentabiliteit: in het 4de kwartaal 2010 bedroeg de bedrijfsmarge nog maar 11,3 %, tegen 15,4 % een jaar eerder. En Nokia voorspelt een nieuwe daling in het lopende kwartaal.

 

Ook de activiteit netwerkuitrustingen (31 % van de omzet) zit in de penarie. Door de concurrentie van Aziatische bedrijven zoals Huawei en ZTE genereert ze goed als geen winst.

 

Voor Nokia was het de hoogste tijd om in te grijpen. Eerst werd er een nieuwe ceo aangesteld, (een vroegere medewerker van Microsoft). En nu werd er dus een alliantie aangegaan met Microsoft.

 

Alliantie met Microsoft

Nokia heeft Microsoft als partner verkozen boven Google. Een alliantie met deze laatste zou de verkoopcijfers wel snel opgekrikt hebben, maar zou Nokia in een concurrerende positie tegenover de met Android uitgeruste toestellen gedwongen hebben, zonder reële kans om zich te onderscheiden. In het akkoord met Microsoft is voorzien dat de meeste Nokia-toestellen op termijn zullen uitgerust worden met het besturingssysteem Windows Phone 7 dat nu maar een marktaandeel van 7 % heeft. Nokia blijft Symbian wel verder ontwikkelen, maar in sourdine. Dat geldt ook voor MeeGo, een op Linux gebaseerd platform van hoge kwaliteit dat in samenwerking met Intel ontwikkeld werd.

 

Om het aanbod te optimaliseren en klanten en ontwerpers van apps te lokken wordt een aantal activa gemeenschappelijk: de gps van Nokia en de zoekmachine Bing, het buroticaprogramma Office en de spelcomputer Xbox 360 van Microsoft.

 

Winnend duo?

Of Nokia er via het verbond met Microsoft zal in slagen om op gelijke hoogte te komen van Apple en Google is nog maar de vraag. Beide partners boeren achteruit en de tekenen zijn niet gunstig. 2011 en 2012 worden overgangsjaren waarin de twee groepen een gemeenschappelijk aanbod zullen uitwerken. Welnu, in deze sector is twee jaar een eeuwigheid. Ondertussen riskeert het marktaandeel van Nokia nog verder in te krimpen, temeer daar de kans bestaat dat de consumenten zich afkeren van Symbian waarvan de ontwikkeling op een laag pitje wordt gezet. Bovendien zijn de vooruitzichten na 2012 verre van schitterend: hoewel er flink het mes gezet wordt in de kosten en in de investeringen zou de bedrijfsmarge niet beduidend verbeteren (Nokia heeft het over “meer dan 10 %”, dat is het huidige niveau). Eén lichtpuntje: de alliantie wordt toegejuicht door de telecomoperatoren die zich zorgen maken over het overwicht van Apple en Google.Maar of dat zal volstaan…

 

Afblijven

Onder druk gezet door het succes van de besturingssystemen van zijn concurrenten, moest Nokia op zoek naar een partner.Vraag is of de alliantie met het eveneens kwakkelende Microsoft de juiste oplossing is. De kans bestaat dat de groep tijdens de twee overgangsjaren haar marktaandeel in de smartphones nog ziet verkleinen en het is helemaal niet zeker dat het nieuwe duo op termijn de consumenten en de ontwerpers van apps zal kunnen overtuigen. We laten onze ramingen van de winst per aandeel voorlopig op 0,50 EUR voor 2011 en 0,54 EUR voor 2012, maar verlagen onze dividendverwachtingen. Het aandeel is nu duur en we raden u aan om het te verkopen. We geven u ook de raad om niet op Microsoft in te zetten.

 

Verkopen op dieptepunt?

Het aandeel Nokia heeft jaren op ons verkooplijstje gestaan. In juli 2010 vonden we het na de koerskrach niet echt duur meer en stapten we over op “houden”. En nu de koers een dieptepunt bereikt heeft, zetten we het weer op verkopen. We zijn namelijk van mening dat het aandeel in het licht van de vooruitzichten zelfs op dit niveau overgewaardeerd is.

 

Koers op het moment van de analyse : 6,71 EUR

 

De Finse groep Nokia is wereldleider voor telecomapparatuur. Ze is o.m. de grootste fabrikant ter wereld van mobiele telefoons en de op één na grootste leverancier van installaties voor mobilofonie via een joint venture met Siemens.

 

Deel dit artikel