Analyse
LVMH: koers op luxueuze hoogte 7 jaar geleden - dinsdag 15 februari 2011

LVMH had de crisis al vrij goed doorstaan en zag in 2010 zijn activiteiten weer fors aantrekken. Er is weinig tot niets dat de luxereus lijkt te kunnen afstoppen…

…maar zelfs na het optrekken van onze winst- en dividendverwachtingen blijft de koers o.i. te hoog. En een plotse extra groeiversnelling lijkt weinig waarschijnlijk, daarvoor wordt de groep te conservatief bestuurd.
Duur aandeel.
VERKOPEN.

 

De winst per aandeel 2010 bleef heel lichtjes onder de verwachtingen maar toont toch aan dat de groep blaakt van gezondheid: het cijfer van 4,80 EUR (excl. het effect van de transacties rond Hermès) betekent immers een stijging van 30 % t.o.v. een jaar eerder (op basis van een omzetstijging op vergelijkbare basis van 13 %). Alle divisies en geografische regio's (met uitzondering van Japan) duwden mee aan de kar. LVMH slaagde erin zijn tijdens de crisis gewonnen marktaandelen te verzilveren en profiteert ook van de opnieuw aangescherpte luxe-appetijt van zijn gefortuneerde klanten. De twee belangrijkste groeipolen waren enerzijds de activiteit lederwaren (Louis Vuitton) en anderzijds de regio Azië (vooral dan China, dat tegen 2020 zou kunnen uitgroeien tot de belangrijkste markt voor de luxesector wereldwijd).
We geloven niet dat de groep een agressievere strategie overweegt of segmenten met een zwakkere groei of rentabiliteit zal afstoten. De activiteiten sterkedrank en juwelen zullen o.i. behouden blijven. En al is de bedrijfswinst grotendeels afhankelijk van de lederwaren (62 %), alles bij mekaar blijft de groei vrij goed gediversifieerd.
De sterke groei in 2010 is ook te verklaren doordat 2009 een erg zwak jaar was. In 2011 zal het groeiritme lager liggen. Rekening houdend met het vertrouwen waarvan de groep blijk geeft, verhogen we niettemin onze winstramingen tot 5,75 EUR voor 2011 en 6,50 EUR voor 2012. LVMH genereert overvloedig liquiditeiten en heeft een beperkte schuldenlast. We trekken onze dividendverwachtingen op tot 2,60 EUR bruto voor 2011 en 3,20 EUR voor 2012. Bij gebrek aan grote overnames (de participatie in concurrent Hermès nog verder opvoeren zou heel duur zijn) verwachten we ook dat de pay-out zal stijgen (van 44 % vandaag naar bijna 50 % in 2012).

 

Koers op het moment van de analyse: 119,60 EUR

 

LVMH is een Franse groep die de controle heeft over zowat 50 luxemerken (mode, lederwaren, parfums, sterkedrank en wijnen, horloges …).

Deel dit artikel